Никад већа потражња за новогодишњим путовањима

Свјетлана Ђуричић
Никад већа потражња за новогодишњим путовањима

Бањалука - Да кризе нема када је ријеч о прослави најлуђе ноћи потврђују у туристичким агенцијама у Српској, гдје истичу да становници увелико мјеркају новогодишње аранжмане, а многи су већ уплатили путовање у неку од европских метропола.

Иако је до дочека Нове године остало нешто мање од три мјесеца, многи грађани ништа не препуштају случају па су већ одабрали мјесто гдје ће упловити у 2019. годину, а наруку им иде и то што, уколико сада уплате аранжман, добијају и попуст. У туристичким агенцијама истичу да су, осим Јахорине и планина у Србији, традиционално најпопуларније дестинације за новогодишње путовање европске метрополе, а нису ријеткост ни они који умјесто зиме и снијега радије изаберу неку егзотичну дестинацију и топлије крајеве.

Шефица пословнице “Унис турса” у Бањалуци Гордана Благојевић казала је да су најтраженији пакет аранжмани у европским одредиштима попут Братиславе, Беча, Граца, Париза, Рима и Азурне обале.

- Велико је интересовање и за “пут у непознато”. Тај аранжман обухвата четири дана и три ноћења, у шта су урачунати дочек и реприза Нове године, а кошта 449 КМ. Они који се одлуче за тај пакет знају само да се путује у Србију - казала је Благојевићева за “Глас Српске” и додала да у понуди имају и седмодневне аранжмане на планинама у БиХ, Србији и Европи.

Благојевићева је истакла да они са дубљим yепом Нову годину могу провести и на егзотичним дестинацијама, као што су Кина, Шангај, Сингапур, Бали, Шри Ланка и Мексико, а цијене се крећу од 800 евра па навише.

- Интересовање је велико, можда чак и веће у односу на раније године, али је још рано за предвиђања, јер смо тек прије неколико дана добили понуде за новогодишњу ноћ - нагласила је Благојевићева.

Референт продаје у “Контики тревелу” у Бањалуци Нада Марић рекла је да су најтраженија европска одредишта Венеција, Рим, Париз, Москва, Малта, Истанбул, Барселона, Андалузија и Мадрид.

- Туристи се интересују и за егзотичне дестинације као што су Бангкок, Индија, Куба, Пекинг, Сингапур, Бали, Шри Ланка, Мексико - истакла је Марићева и додала да су сви поласци из Србије. Нагласила је да због велике потражње размишљају о увођењу полазака из Републике Српске. 

Јелена Вуловић из бијељинске Туристичке агенције “Хепи травел” каже да су тек прије неколико дана изашле понуде за новогодишња путовања, али да се заинтересовани туристи већ јављају.

- Најтраженији су индивидуални програми за Јахорину, Златибор, Врњачку Бању, Бајину Башту, иако се још не зна ко ће забављати госте на дочеку. Што се тиче групних путовања, најчешће се траже Будимпешта, Беч и Праг - нагласила је Вуловићева за “Глас Српске”.

Зависно од пакета, цијена три ноћења са новогодишњом вечером у једном од хотела на Златибору креће се од 385 КМ, док дочек у хотелу на Фрушкој гори кошта од 300 КМ па навише.

- Дочек Нове године у европским метрополама, за групна путовања, креће се од 70 КМ па навише. Ове године имамо програме за пет ноћења у Москви од 975 КМ, те седам ноћења у Санкт Петербургу од 1.250 КМ - додала је Вуловићева.

Она је казала да ове године има доста заинтересованих за зимска љетовања, односно одласке на далеке дестинације у зимском периоду.

- Вјероватно тад људи имају највише слободног времена, а можда су ове године и јефтиније карте. Највише се траже Бали и Тајланд, за које треба издвојити најмање 900 евра, те путовање на Кубу, које кошта од 1.400 евра - нагласила је Вуловићева.++++

Јесења путовања

У туристичким агенцијама кажу да су тренутно актуелна јесења путовања.

- У октобру је увијек актуелан пакет аранжман за Тоскану, који се креће од 409 КМ, затим путовање на језера у Аустрији од 339 КМ, те три дана у Будимпешти за 199 КМ, све са аутобуским превозом - казали су у “Унис турсу”.

У “Хепи травелу” нуде јесења путовања у Праг и Тоскану, а како кажу, програми за Будимпешту и Блед су већ попуњени.

*Цијене новогодишњих аранжмана

Фрушка гора од 300 КМ

Златибор        од 385 КМ

Малта             од 830 КМ

Москва            од 975 КМ

Тајланд          од 1.390 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана