Neprijatelj zaustavljen u slobodarskoj Hercegovini

Svjetlana Đuričić
Neprijatelj zaustavljen u slobodarskoj Hercegovini

Nevesinje - Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine bile su među najznačajnijim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i presudne za odbranu istočne Hercegovine i RS, a žrtve koje su date obavezuju da se gradi Srpska kao dobro mjesto za život, poručeno je juče sa obilježavanja Mitrovdana u Nevesinju.

Sveštenici Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske služili su parastos za poginule borce, a na Spomenik slobode položeni su vijenci i odata počast za 476 poginulih boraca Nevesinjske brigade, od kojih 64 u dvije mitrovdanske bitke, zbog kojih Nevesinje proslavlja Mitrovdan kao slavu opštine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je borba hercegovačkog naroda ušla u istoriju, te da su oni koji su slijedili ideologiju ustaškog vođe Ante Pavelića i htjeli da zapadno od Drine ne bude Srba, spriječeni u slobodarskoj Hercegovini.

- Mi smo 1992. imali deset puta jačeg neprijatelja, ali potomci hrabrih Hercegovaca su odbranili svoje domove - naveo je Savanović i istakao da ne smijemo zaboraviti da Srpsku moramo čuvati i jačati, jer je to, kako je rekao, jedini način da opstanemo zapadno od Drine.

Izaslanik predsjednika RS Siniša Karan rekao je da mitrovdanske bitke na simboličan način govore o karakteru rata.

- Mi smo 23 godine nakon rata u poziciji da dokazujemo svijetu da je srpski narod vodio odbrambenu, patriotsku i oslobodilačku borbu. Ovdje je mnogo jači agresor napao narod, koji je branio svoje kuće - rekao je Karan.

Predsjednik Boračke organizacije RS (BORS) Milomir Savčić konstatovao je da je na obilježavanju prisustvovalo malo boraca.

- To je poruka Boračkoj organizaciji i vlasti da su borci nezadovoljni i da se mora nešto raditi na poboljšanju položaja boraca, ali i efikasnijoj organizaciji BORS-a - smatra Savčić, koji je svim pripadnicima Vojske RS i MUP-a čestitao krsnu slavu, uz želju da buduća obilježavanja dočekuju u boljem položaju.

Vladimir Mihalovič iz Fonda podrške strateškoj bezbjednosti Rusije, koji je pobratimska organizacija sa Boračkom organizacijom Nevesinje, prenio je pozdrave ruskog naroda i predsjednika Rusije Vladimira Putina. Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović je rekao da je Mitrovdan urezan u pamćenje svih Nevesinjaca i sinonim za slobodu i stradanje.

Gradske i opštinske boračke organizacije širom RS proslavile su juče krsnu slavu Mitrovdan, a sa obilježavanja je poručeno da se nikada ne smiju zaboraviti pali borci i da ne treba stati dok ne budu riješena sva pitanja boračkih kategorija.  

Dom kulture “Nebojša Glogovac”

Sveštenik Milovan Glogovac sa sveštenicima Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske osveštao je juče Dom kulture u Nevesinju, koji nosi ime njegovog pokojnog sina, glumca Nebojše Glogovca.

- Posjetili smo borce koji su položili živote za slobodu, vjeru, otadžbinu i pali na bojnom polju. Vratili smo se ovdje da odamo počast Nebojši, koji je bio borac na drugom polju i borio se za pravdu, istinu i dobrotu - rekao je Glogovac i dodao da je Nebojša uvijek rado dolazio u Nevesinje i vraćao se iz njega preporođen. U Domu kulture je održana svečana akademija povodom Mitrovdana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana