Наставници скупили новац и обновили кров школе у Ножичком код Српца

Дејан Јовичић
Наставници скупили новац и обновили кров школе у Ножичком код Српца

Србац - Просвјетни радници из осморазредне школе у Ножичком код Српца издвојили су новац из властитог џепа да би санирали оштећења на крову школе и створили нормалније услове за рад у тој установи.

Иницијативу је покренуо директор школе Славко Драгосављевић, који је рекао да је обновљен кров изнад зборнице и санитарног чвора.

- Већ дуже вријеме постоји потреба за овим радовима, а с обзиром на то да нисмо имали донација, предложио сам радницима школе да новац скупимо између себе, што су сви објеручке прихватили. Наставници су прикупили 570 КМ, а остатак новца у износу од 1.500 КМ обезбиједила је школска управа - рекао је Драгосављевић.

Умјесто старих ондулајн плоча које нису мијењане деценијама, школа је добила нови лимени кров, тако да више нема опасности од урушавања плафона, а самим тим ни пријетњи по дјецу и наставнике.

- Имали смо један такав проблем прије неколико година када се урушио плафон на једној од учионица, због чега неко вријеме није било наставе, а тада нам је помогла општина. Такве ствари се не смију дешавати и зато смо овај пут одлучили да спријечимо да тога дође - истакао је Драгосављевић.

Додао је да је у помоћ прискочила и Мјесна заједница Ножичко, која је финансирала уређење игралишта, фарбање и постављање заштитне ограде, а у плану је и обнова фасаде до краја школске године.

Драгосављевић наглашава да је прошле године у школи замијењена комплетна столарија, а 30.000 КМ за то обезбиједио је Кабинет предсједника РС.

- Школа у Ножичком је посебна по томе што се између дјеце и наставника ствара родитељски однос, који краси међусобно повјерење и жеља да школу по свему учине бољом и љепшом. О томе свједочи и заједничка акција у оквиру које су се ђаци и наставници организовали и украсили зидове учионица атрактивним цртежима - рекао је Драгосављевић.

Како би и двориште школе било уређеније и функционалније, прошле године је постављена теретана на отвореном, уз финансијску помоћ Министарства породице, омладине и спорта, коју користе не само ученици, већ и омладина из села.

- Имамо и велику подршку мјештана у свему што радимо. Удружење грађана “Моје Ножичко” обезбиједило је новац за адаптацију играонице у кругу школе, а у помоћ је прискочио и угледни привредник из села Зоран Кнежевић. Свима је у интересу да помогну школи и утичу да се број дјеце не смањује и не дође у ситуацију да се једног дана угаси - истакао је Драгосављевић.

 Школа у Повеличу

Славко Драгосављевић каже да је недавно офарбана вањска фасада на подручној школи у Повеличу, за шта је новац обезбиједила мјесна заједница. Прошле године је у тој школи замијењена комплетна столарија, а у плану је да се и на тој школи у догледно вријеме замијени дотрајали дио крова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана