Најзабавнији догађај у свијету науке пред радозналцима

Анита Јанковић-Речевић
Најзабавнији догађај у свијету науке пред радозналцима

Бањалука - Планетаријум, авио-симулације, 3Д моделовање, креативне радионице, “лего” роботика, учествовање у експериментима и разговори са научницима само су дјелић онога што ће искусити посјетиоци најзабавније ноћи науке која се сутра одржава у Бањалуци.

Као догађај који популаризује и слави науку, овогодишња “Европска ноћ истраживача”, која ће у десет градова БиХ бити одржана под слоганом “Стварајмо нове прилике”, још једном ће окупити бројне иноваторе и истраживаче с циљем да формуле и научне зачкољице приближе дјеци, младима и одраслима жељним нових сазнања. У Бањалуци, гдје се ова манифестација одржава седми пут, централни дио догађаја прилагођен свим генерацијама биће одржан у Дому омладине од 17 часова, а дио програма биће представљен у Музеју РС, Народној и универзитетској библиотеци, Музеју савремене умјетности, Техничкој школи и Робокидс центру.

Истраживач из Бањалуке Дејан Радић знатижељницима ће показати рачунарски програм који омогућава рјешавање игре судоку на основу слике снимљене веб камером.

- Слика приказује судоку таблу која има 81 поље са или без бројева од један до девет. Њу рачунар обрађује аутоматски тако што послије предобраде оптички налази таблу, поља и препознаје бројеве, након чега исписује рјешење за мање од секунде. Док је за рачунар најтеже да сагледа слику, човјек ту радњу ради механички, несвјестан било каквог напора, међутим, за рјешење се помучи - појаснио је Радић.

Занимљиво ће бити и на лингвистичкој радионици коју ће одржати магистар енглеског језика и предавач на Универзитету за пословне студије Бањалука Милена Мићић.

- Фокус радионице биће на практичном учењу најдјелотворнијег начина да се активира пасивно знање енглеског језика и намијењена је првенствено људима који разумију енглески, али га не говоре. Припремила сам неколико аудио и видео-материјала, као и листе најчешће коришћених ријечи на енглеском језику и показаћу свима како да што брже науче те ријечи и обогате свој вокабулар - рекла је Мићићева и додала да је у школама акценат на учењу  граматике, али да је у свијету актуелан језик опште комуникације, због чега ће она фокус ставити на вокабулар.

Екипа бањалучке Техничке школе за мале радозналце је припремила двије радионице и то авио-симулацију “Флџ лике ан еагле”, која је намијењена дјеци осмих и деветих разреда основне школе, док су радионицу 3Д моделовање осмислили за дјецу од четвртог до седмог разреда.

За мале истраживаче биће организоване креативне радионице, разне игре и “лего” робитика. Учесници ће добити и прилику да науче како да направе змаја, постану “Јутјуб” звијезда или језички зналац.   

Директор “Европске ноћи истраживача” Аисте Леман каже да је веома задовољна што овај догађај за промоцију науке у БиХ постиже велике резултате.

- Лани смо у шест градова БиХ имали 125 активности, више од 400 научника и више од 20.000 посјетилаца, а ове године се програм одржава у десет градова и надамо се да ћемо премашити прошлогодишњи рекорд - рекла је Леманова.

Представник компаније “Проинтер”, која је генерални спонзор овог догађаја, Влатко Вукотић истиче да ноћ истраживача треба да пошаље поруку дјеци и младима да наука вриједи и да је видљива у друштву.

- Дјеца науку у школама често не виде јер им се физика и хемија не представе на схватљив начин, а овдје је то и те како видљиво и то је највећа драж овог догађаја - рекао је Вукотић. 

Градови

Овогодишња “Европска ноћ истраживача”, осим у Бањалуци, биће одржана и у Бијељини, Требињу, Брчком, Горажду, Коњицу, Мостару, Сарајеву, Тузли и Зеници.

Ова манифестација је европски догађај који је покренула Европска комисија 2005. године, а сви садржаји за посјетиоце су бесплатни. Пројекат суфинансира Европска комисија у оквиру програма “Хоризонт 2020 - Марија Склодовска Кири”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана