Највећи гламочки кромпир тежак чак два килограма

М. Л.
Највећи гламочки кромпир тежак чак два килограма

Гламоч - Традиционална манифестација “Дани гламочког кромпира” окупила је протеклог викенда у Гламочу 25 учесника који су бројним посјетиоцима представили плодове свога рада, а највећи кромпир тежак чак два килограма произвео је Радован Толимир.

Ова општина, чији повратници живе махом од пољопривреде, надалеко је препознатљива по кромпиру, јединственом бренду Гламоча. Узгој кромпира за српске повратнике у ову општину у ФБиХ темељ је опстанка на вјековним огњиштима. Ова манифестација окупља све више излагача и посјетилаца, па Гламоч оживи, како кажу мјештани, бар једном у години.

- У почетку је било мало излагача, било је и мало народа, међутим ово је 11. манифестација и много је масовнија. Доста људи долази да виде шта ми то производимо и да склопимо посао - рекао је Илија Радоја.

Осим кромпира, на манифестацији су бирани и најљепши штанд и најукуснија пита, а кулинарске способности показали су и ученици основне и средње школе у Гламочу.

- Велики број излагача и посјетилаца говори да је ова манифестација већ одавно прерасла у традицију - рекао је начелник Гламоча Небојша Радивојша.

Предсједник Скупштине Завичајног удружења “Гламочко коло” Бањалука Рајко Срдић подсјетио је да је група ентузијаста родом из Гламоча основала ову манифестацију.

- Циљ нем је да сачувамо аутохтону храну ових крајева и заштитимо географско поријекло гламочког кромпира као јединственог бренда - рекао је Срдић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана