Najljepše priče iz Republike Srpske: Dječiji osmijeh i humanost vraćaju vjeru u život

Glas Srpske
Najljepše priče iz Republike Srpske: Dječiji osmijeh i humanost vraćaju vjeru u život

Novinari Glasa Srpske zabilježili su 2018. godine mnoge lijepe i tople priče širom Republike Srpske.

Srbac

Jedan od najmlađih direktora osnovnih škola u Srpskoj Slavko Dragosavljević (33) za svega šest mjeseci od imenovanja na mjesto direktora OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu učinio je pravi preporod u ovoj ustanovi. Dragosavljević, koji je po struci magistar nauka fizičke kulture, odmah po stupanju na dužnost je “zasukao rukave” i počeo uređenje školskog dvorišta i igrališta.

- Nabavili smo školske table uz pomoć donatora, počeli da postavljamo teretanu na otvorenom... - kazao je Dragosavljević, koji je na početku mandata okupio devet nekadašnjih direktora ove škole. To je bio prvi takav sastanak u istoriji ove ustanove na kojem su bivši direktori dali prijedloge i sugestije novom direktoru kako bi bio još uspješniji.

 

Kupres RS

Jednogodišnji Dragan Šebez , vratio je mještanima Kupresa RS vjeru u bolji život i nadu da njihova ognjišta neće ostati pusta. Nasmijani dječak, umiljatog pogleda, jedina beba rođena u 2017. godini u toj opštini, stasao je u veselog dječačića koji je razonoda kako roditeljima, tako i tom planinskom mjestu, gdje je iz godinu sve manje stanovnika, a sve više kuća u koje se niko ne vraća. Dječija graja prava je rijetkost. Za Lazu i Maju, koji su četiri godine u braku, život u malom mjestu nije težak. I dok se većina parova u Srpskoj teško odlučuje za brak, oni kažu da bi voljeli da dobiju još jedno dijete.

 

Teslić

Dok brojni građani napuštaju RS u potrazi za boljim životom, Miroslav Klječanin iz Gornjih Očauša kod Teslića vratio se poslije dvije decenije iz Italije u rodni kraj kako bi uzgajao alpske koze na zemlji svojih predaka. Zarađeni novac uložio je u pokretanje farme koza na planini Očauš, na 900 metara nadmorske visine.

- Nabavio sam 76 grla iz Francuske i četiri godine kasnije imam 230 koza. Štala koju sam sagradio može primiti 350 grla, ali cilj mi je farma od 600 koza i tome ću težiti - kaže Klječanin, koji na farmi zapošljava pet radnika. U svojoj mljekari proizvodi tvrdi i polutvrdi sir, kremasti sirni namaz, jogurt i surutku, koje plasira na tržište Srpske.

 

Kotor Varoš

Najveća želja desetogodišnje Nikoline Jerosimović iz Kotor Varoša, da ima sobu u kojoj će dočekivati drugare, nedavno je ostvarena, jer je zahvaljujući dobrim ljudima iz cijele regije nova kuća za ovu porodicu stavljena pod krov.

Ova vesela plavokosa djevojčica uz oca Duška i majku Muneveru devet godina rasla je u neuslovnoj drvenoj baraci od svega tri kvadrata. Nikolina to ne pamti, ali njeni roditelji pričaju da je dom u kojem su živjeli do 2010. godine spalio grom i od tada je trajala njihova borba za goli opstanak. Čak i bez osnovnih uslova za život, Nikolina je skromna djevojčica koja je od prvog razreda učila uz plamen svijeće, a u dnevniku zna samo za petice.

 

Donji Žabar

Da blizanci Cvjetin i Vaso Mišić nisu požurili da dođu na svijet mjesec ranije, u opštini Donji Žabar u 2017. godini ne bi se rodila nijedna beba. Jedine bebe rođene lani u ovom posavskom kraju donijele su dvostruku radost majci Ivanki (33) i ocu Nebojši (39) i vratile nadu mještanima Donjeg Žabara, u kojem je dječije graja prava radost. Većina ognjišta odavno je pusta, a koliko je natalitet u opadanju u ovoj nerazvijenoj opštini, najbolje pokazuje činjenica da su u dvije posljednje godine rođene samo četiri bebe. Cvjetina i Vasu njihovi roditelji su čekali punih 15 godina. Lutali su od ljekara do ljekara, dok nisu čuli za kliniku u Pragu. Nakon prvog neuspjeha nisu klonuli duhom, i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje bio je uspješan.

 

Novi Grad

Neizmjerna ljubav, poštovanje i povjerenje među supružnicima Ljubanom i Mirjanom Goronja iz Donjih Agića kod Novog Grada traju punih 60 godina, a jedinstveni jubilej proslavili su u martu u krugu mnogobrojne porodice i prijatelja. Na ludi kamen su stali na Sretenje Gospodnje 1958. godine, a težak život, ratovi i nemaština njihovu ljubav su samo ojačali. Ruku pod ruku su koračali i, s nadom da će biti bolje, stekli petoro djece i devetoro unučadi. Srećna i zdrava porodica njihovo je najveće bogatstvo, a kako kažu ovi penzioneri, ništa im drugo ni ne treba.

- Uz ljubav i poštovanje, bili smo strpljivi i znali smo da smo na pravom putu - otkrili su Goronje recept za dugu ljubav.

 

Banjaluka

Banjalučka violinistkinja Jovana Raljić izabrana je na audiciji za koncert majstora prestižnog austrijskog simfonijskog orkestra “Wiener Jeunesse”, a 2018. krenula je i u muzički pohod u druge evropske prestonice.

- Ovo je za mene veliko priznanje, ali i odgovornost, jer sam izabrana za vođu fantastičnim muzičkim talentima, kao desna ruka dirigenta, a posebno mi je drago što sam dobila priliku da dođem do izražaja kao solista - rekla je Raljićeva. Umjetnica je nastavila školovanje u Austriji nakon što je okončala osnovne studije u Gracu sa prosjekom deset, a mentor joj je bio poznati umjetnik Jair Kles iz Izraela.

 

Trebinje

U selu Kočela, nadomak Trebinja, pokrivena je crkva Svete Varvare iz 15. vijeka, jedna od najstarijih bogomolja trebinjskog kraja.

Crkvu u ovom selu, iako se nalazi usred pravoslavnog groblja, svojatali su dugo i katolici, sve dok prije desetak godina nisu urađena obimna arheološka istraživanja kojima je utvrđeno da pripada pravoslavnoj religiji. Obnova crkve koštala je oko 50.000 maraka.

- Crkvu je djelimično zaštitila i država, ali smo i bez toga obilježili svaki kamen koji je ostao od stare građevine i vratili ga na staro mjesto, a ostatak, kamene igle i sva nedostajuća kamena konstrukcija, zajedno sa krovom koji smo uradili u duhu tog starog vremena od kamene ploče, doradili smo nanovo - kaže predsjednik Crkvenog odbora Kočela Dejan Tarana.

 

Rogatica

Teodor, Anastasija i Mia Žižović proslavili su drugi rođendan, a ovaj dan ostaće u najljepšem sjećanju njihovim najmilijima jer su mališani primili i svetu tajnu krštenja. Riječ je o prvim rogatičkim trojkama koje su na svijet došle nakon rata, a roditelji Jovana i Darko, kumovi i cijela porodica tokom ceremonije nisu skidali osmijeh sa lica. Ponosno su se prisjetili 14. oktobra 2016. godine i velikog praznika Pokrova presvete Bogorodice kada ih je obasjala trostruka sreća.

 

Prijedor

Iako su se na 32. međunarodnom sajmu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest” u Novom Sadu predstavili sa samo dva rada, učenici prijedorske Elektrotehničke škole okitili su se zlatom i srebrom. Učenici četvrtog razreda Ognjen Gavranović i Miroslav Hrvaćanin, sa smjera elektrotehničar mehatronike, dobili su prvu nagradu i zlatnu plaketu za rad ultrazvučni mjerač visine.

- Ovo je za nas najveći uspjeh, iako smo rad predstavljali i na drugim sličnim takmičenjima - rekao je Hrvaćanin. Pored ovog, učenici trećeg razreda ove škole Igor Radić i Vedran Bosančić nagrađeni su srebrnom medaljom za rad automatizovano hlađenje transformatora.

 

Čelinac

Ruka spasa Dragana Cigana iz čelinačkog sela Branešci, kojom je prije 11 godina iz pobjesnjelog mora otrgao dvoje italijanske djece, nikada neće pasti u zaborav jer će podvig heroja iz Srpske, čiji je život tada ugasio surovi Jadran, biti ovjekovječen u dokumentarnom filmu.

Dragan je otišao u Italiju da radi kao zidar ne bi li supruzi Dijani i kćerkama Milici i Marijani obezbijedio bolju budućnost. Ni slutio nije tog julskog dana 2007. godine da će sve njegove planove potopiti talasi pobjesnjelog mora. Njegovo herojsko djelo biće zauvijek sačuvano na filmskom platnu, a nedavno je pala prva klapa filma o Draganu, koji se snima u produkciji Filmskog dokumentarnog centra Banjaluka. Autor filma Mile Savić ističe da su ga humanost i plemenitost čovjeka koji nije mario za svoj život dok je spasavao dvoje nemoćne djece motivisali da sa kolegama snimi dokumentarac.

 

Foča

Kada je snježnog jutra decembra 1982. u Foči trudnici Milijani Bjelović stao vozač u “stojadinu” i odvezao je do bolnice da rodi prvo dijete, niko nije slutio da će taj isti auto 35 godina kasnije na porođaj voziti njenu snahu Ljiljanu. Milijanu, koja je stopirala za bolnicu, povezao je Gojko Subotić “zastavom 101” iz 1975. godine, popularnim “stojadinom”. Svjetlo dana tada je ugledao Nikola Bjelović, sadašnji direktor NLB banke u Foči. Poslije 40 godina profesor je prodavao garažu i vozilo, a Rajko Bjelović se odmah sjetio o kojem vozilu je riječ. Pozvao je sina Nikolu i za godišnjicu braka poklonio mu auto u kojem je umalo rođen. Tako je “stojadin” ponovo dobio zadatak da odveze porodilju i donese radost porodici Bjelović. To se desilo 12. februara 2018, kada se rodio Nikolin sin Vukašin, a i taj dan osvanuo je pod snijegom.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana