На тргу у Приједору од дрвеног коња до свадбених пешкира

Снежана Тасић
На тргу у Приједору од дрвеног коња до свадбених пешкира

Приједор - Свадбени пешкири, иконе, сувенири, тамбурице и друге рукотворине које одишу дахом прошлости украсиле су јуче приједорски трг на којем је етно-манифестација “Златне руке Поткозарја” окупила 43 излагача.

Замјеник градоначелника Александар Миљуш рекао је да је ова манифестација прилика да Приједорчани и њихови гости виде креативце који израђују народне рукотворине и његују етно-стил, те њихова дјела. Манифестацију су увеличали и чланови фолклорне секције и мушке вокалне групе КУД “Козара”.

Пажњу посјетилаца, а посебно оних најмлађих, привукао је штанд Младена Стакића, који израђује скулптуре у дрвету, и то моторном пилом. Углавном израђује птице, али у његовој колекцији има и других фигура. Занимљиво је да све израђује од једног комада дрвета, па је тако од обичног пања направио ни мање ни више него краљевску столицу. Рукотворине већ традиционално излажу и чланице “Кола српских сестара”, чија предсједница Јадранка Мијић каже да је радује то што манифестација из године у годину јача и да се излагачима придружују нови креативци, а посебно млади.

- Наш штанд красе везенине, односно традиционални вез овога краја, а заступљен је и змијањски вез - рекла је Мијићева.

Везени пешкири разних мотива, који су, како кажу излагачи, спремни за сватове, плијенили су пажњу младих.

- Још само да невјесте умјесто балских вјенчаница и “тешке” шминке, одјену ове наше рукотворине, биле би као уписане - нашалила се власница везених пешкира разних мотива.

Међу излагачима су били и чланови Удружења дјеце за посебним потребама “Невен”, чија предсједница Весна Берић каже да је поносна на то што су изложили своје радове.

  • На овај начин показујемо да смо активни чланови друштва - казала је Берићева и додала да су прошлогодишњу награду искористили за кречење и уређење просторија удружења.

Награде

Директорица Туристичке организације Приједора Амира Ганић рекла је да су међу излагачима четири удружења, пет радионица и 34 појединца који се баве израдом рукотворина.

- Манифестација има изложбени и такмичарски карактер, а на затварању биће проглашени и награђени најоригиналнији експонат и најбоље уређен изложбени штанд према оцјени стручног жирија - навела је Ганићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана