На суд због неравне писте на Ародрому Урије

Срна
На суд због неравне писте на Ародрому Урије

Приједор - Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић најавио је могућност покретања судског поступка против предузећа које је изабрано за извођача радова на изградњи писте на Аеродрому “Урије” код Приједора будући да писта није урађена по захтијеваним стандардима.

Он је подсјетио да је посао за изградњу писте на аеродрому “Урије” добило велико предузеће са великим референацама “Приједорпутеви”, да је оно увело подизвођача и да је највећи проблем што тај подизвођач није имао професионалну нивелациону летву за равнање горњег нивоа писте.

“Обраћали смо се и претходни градоначелник и ја жПриједорпутевимаж да пресвуку ту неравну горњу површину писте асфалтом. Било нам је обећано, а након пола године је речено да је то прескупо и да они не могу то радити. Тај процес мораће завршити на суду, јер нема другог рјешења”, рекао је Ђаковић.

Нова писта била је дио прекограничног пројекта CAN /Crossborder Air Networking/ финансираног из предприступних фондова ЕУ у којем су, осим БиХ, учествовале Италија, Словенија, Хрватска, Србија и Црна Гора, а чији циљ је био модернизација малих аеродрома.

“У Приједору је то била изградња једне хале за авионе, а накнадно нам се пред крај пројекта указала прилика пошто се на острву Рабу одустало од изградње аеродромске писте и град Приједор је у посљедњи час добио средства да уради асфалтну писту. Сви други објекти су добили проходност, али писта, нажалост, није добила позитвно техничко мишљење”, појаснио је Ђаковић.

Осим хангара и писте, приједорски аеродром добио је и рулну стазу, видео надзор, опрему за одржавање, компјутере, радио опрему и опрему за три авиона.

Вриједност дијела пројекта реализованог у Приједору је 400.000 ерва уз учешће града од 15 одсто. Пројекат је завршен 2016. године, али је Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ дала негативно мишљење за равност површине писте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана