На сајму романијски кајмак, козији сир, дрвене еко-куће

Срна

Соколац - Општина Соколац ће се на 18. Пољопривредном сајму у Бијељини представити романијским кајмаком, дрвеним еко-кућама, козјим сиром, медом и пчелињим производима, љекобиљем, туристичком понудом, те богатом културном баштином, рекао је Срни начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Бјелица је, након разговора са представницима бијељинске фирме "Град", рекао да је романијски скоруп-кајмак, аутохтони производ овог краја који је у марту добио сертификат Међународне организације за заштиту интелектуалног власништва /ЊИПО/, којим се признаје право заштите у 29 земаља свијета, што укључује и девет земаља ЕУ.

Он је истакао да се у соколачкој фирми "Хамдо груп" производе потпуно опремљене двоспратне еко-дрвене куће за тржиште Турске, те да би се и оне могле наћи у једној од сајамских хала на овој привредној манифестацији.

Начелник општине Соколац нагласио је да су капацитети производње пелета у овој локалној заједници око 40.000 тона и да овај производ заслужује да буде презентован на свим сајмовима.

Директор "Града" Славиша Цацановића истакао је да је посјета Сокоцу једна у низу посјета општинама у ширем окружењу, како би квалитетније презентовали овај сајам, прикупили иницијативе локалних заједница у БиХ, Републици Српској, Србији и Хрватској које ће добро доћи у припремама за овај сајам.

Он је навео да Сајам пољопривреде има све неопходне садржаје - изложбу стоке, пољопривредне механизације, штандове у халама за излагање експоната, које, према процјени фирме "Град", посјети око 10.000 лица.

Цацановић је истакао да ће ове године партнер организатору Сајма пољопривреде у Бијељини бити Привредна комора Војводине и да очекује око 150 излагача.

Осамнаести сајам пољопривреде у Бијељини биће одржан од 20. до 22. септембра, а организатор ове манифестације је "Град", покровитељи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републуке Српске, Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Град Бијељина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана