На провјери знање 7.415 малих матураната

Милијана Латиновић
На провјери знање 7.415 малих матураната

Бањалука - Именице, глаголи и друге језичке "заврзламе", као и математичке операције са којима кубуре бројни основци наћи ће се 24. и 25. априла пред 7.415 ученика деветог разреда који се већ увелико припремају за екстерну провјеру ученичких постигнућа.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић истиче да ће екстерна провјера постигнућа, која се организује од 2013. године, бити спроведена у 166 основних школа.

- Из године у годину ђаци постижу све боље резултате на тестовима из српског језика и математике - рекао је Дамјановић.

Он је подсјетио да су Збирке задатака из српског језика и математике објављене на интернет страници Завода како би се ученици подсјетили наученог градива и што боље припремили за тестирање.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен каже да сваке године припреме за тестирање из српског језика и математике мали матуранти почињу одмах на почетку другог полугодишта.

- Припреме увелико трају. Дјеца са наставницима вјежбају задатке и мислим да ће и ове године показати завидан резултат - рекао је Попржен.

Иако резултати овог теста немају утицаја на упис жељене средње школе, испит су озбиљно схватили и ученици деветог разреда приједорских школа, који годинама боље резултате постижу из српског језика него из математике.

- Ученици сваке године све озбиљније схватају екстерну провјеру постигнућа и припремају се како би што квалитетније урадили тестове. Били смо веома задовољни прошлогодишњим резултатима - рекао је предсједник Актива директора основних школа на подручју Приједора Стевица Џогазовић.

За завршно тестирање из српског језика и математике припремају се и ђаци на подручју Бијељине.

- На прошлогодишњем тестирању ученици из три школе са подручја наше регије имали су најбољи резултат у Српској. С обзиром на то да су им доступне збирке са задацима, свакодневно вјежбају и у оквиру редовне наставе са наставницима рјешавају све недоумице у вези са језичким или математичким проблемима - рекла је предсједница Актива директора основних школа на подручју Бијељине.

Мала матура

Дамјановић је истакао да ће у вријеме спровођења екстерне провјере ученичких постигнућа бити организована и пробна мала матура.

- Након пробне, 10. јуна први пут експериментално уводимо малу матуру којом је ове године обухваћена 21 школа, односно 1.749 ученика - рекао је Дамјановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана