Muzika u Prijedoru zbližava mlade nade

Snežana Tasić
Muzika u Prijedoru zbližava mlade nade

Prijedor - Muzika je univerzalna umjetnost kojoj ne treba prevodilac i kao takva zauzima značajno mjesto u obrazovanju i odgajanju mladih ljudi s obzirom na to da ona na najprirodniji način gradi odnose među vršnjacima.

Tim riječima pomoćnica ministra za kulturu RS Tanja Đaković otvorila je u petak u Prijedoru 26. Republičko takmičenje učenika muzičkih škola Srpske.

- Činjenica da je takmičenje okupilo 350 učenika iz 12 muzičkih škola dovoljno govori o njegovom značaju. Ovdje će učenici pod budnim okom svojih nastavnika pokazati koliko znaju i mogu - izjavila je Đakovićeva i svim takmičarima poželjela uspješne nastupe i da ponesu lijepe uspomene iz Prijedora.

Jedna od uzdanica domaćina je Iva Dragojević, učenica petog razreda Muzičke škole “Savo Balaban”, koja se na takmičenju predstavila u drugoj kategoriji na klaviru.

- Svirala sam četiri kompozicije i veoma je zanimljivo takmičiti se u jakoj konkurenciji od 25 takmičara - istakla je Dragojevićeva.

Učesnici se slažu da su takmičenja veoma bitna za dalje školovanje s obzirom na to da svi oni žele da nastave svoje muzičko obrazovanje.

Takmičar Bogdan Cvijanović učenik je četvrtog razreda Srednje muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac” iz Bijeljine i takmiči se u kategoriji solfeđo.

- Veoma sam zadovoljan i svojim nastupom i organizacijom takmičenja - rekao je Bogdan koji se muzikom bavi od devete godine. U početku je, kaže, svirao na gitari, a onda se opredijelio za teoretski odsjek.

- Takmičenja su za nas veliko iskustvo, kao i nastup pred žirijem - istakao je Cvijanović.

Direktor prijedorske Muzičke škole “Savo Balaban” Aljoša Novaković istakao da je će se takmičenje odvijati u sedam disciplina, a to su klavir, solo pjevači, solfeđo, harmonija, muzički oblici, duvači/drveni i limeni i orkestri.

- Banjalučka i prijedorska muzička škola jedine učestvuju u svim kategorijama. Gostujuća škola na takmičenju je iz Bihaća. Oni učestvuju revijalno i bitno im je da čuju kritike žirija i da vide na kakvom su nivou što se tiče njihovog rada - naglasio je Novaković.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je ovaj događaj veoma značajan za Prijedor, ali i dalji podsticaj mladim ljudima da se bave muzikom i da se upisuju u muzičku školu.

Klavir na dar

Na svečanosti otvaranja nastupili su prijedorski srednjoškolci okupljeni u sastavu “Bahovci”, a kompaniji “Arselor Mital” Prijedor uručena je zahvalnica jer je za potrebe ovog takmičenja Muzičkoj školi “Savo Balaban” donirala nov polukoncertni klavir vrijedan 23.000 KM.

- Ideja da budemo sponzori i na neki način donatori muzičke škole nas je obradovala jer smo shvatili da je institucija koja traje i koja je ponos ovog grada zaslužuje da je i mi pomognemo - izjavio je generalni direktor “Arcelor Mitala Prijedor” Mladen Jelača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana