Музика у Приједору зближава младе наде

Снежана Тасић
Музика у Приједору зближава младе наде

Приједор - Музика је универзална умјетност којој не треба преводилац и као таква заузима значајно мјесто у образовању и одгајању младих људи с обзиром на то да она на најприроднији начин гради односе међу вршњацима.

Тим ријечима помоћница министра за културу РС Тања Ђаковић отворила је у петак у Приједору 26. Републичко такмичење ученика музичких школа Српске.

- Чињеница да је такмичење окупило 350 ученика из 12 музичких школа довољно говори о његовом значају. Овдје ће ученици под будним оком својих наставника показати колико знају и могу - изјавила је Ђаковићева и свим такмичарима пожељела успјешне наступе и да понесу лијепе успомене из Приједора.

Једна од узданица домаћина је Ива Драгојевић, ученица петог разреда Музичке школе “Саво Балабан”, која се на такмичењу представила у другој категорији на клавиру.

- Свирала сам четири композиције и веома је занимљиво такмичити се у јакој конкуренцији од 25 такмичара - истакла је Драгојевићева.

Учесници се слажу да су такмичења веома битна за даље школовање с обзиром на то да сви они желе да наставе своје музичко образовање.

Такмичар Богдан Цвијановић ученик је четвртог разреда Средње музичке школе “Стеван Стојановић Мокрањац” из Бијељине и такмичи се у категорији солфеђо.

- Веома сам задовољан и својим наступом и организацијом такмичења - рекао је Богдан који се музиком бави од девете године. У почетку је, каже, свирао на гитари, а онда се опредијелио за теоретски одсјек.

- Такмичења су за нас велико искуство, као и наступ пред жиријем - истакао је Цвијановић.

Директор приједорске Музичке школе “Саво Балабан” Аљоша Новаковић истакао да је ће се такмичење одвијати у седам дисциплина, а то су клавир, соло пјевачи, солфеђо, хармонија, музички облици, дувачи/дрвени и лимени и оркестри.

- Бањалучка и приједорска музичка школа једине учествују у свим категоријама. Гостујућа школа на такмичењу је из Бихаћа. Они учествују ревијално и битно им је да чују критике жирија и да виде на каквом су нивоу што се тиче њиховог рада - нагласио је Новаковић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је да је овај догађај веома значајан за Приједор, али и даљи подстицај младим људима да се баве музиком и да се уписују у музичку школу.

Клавир на дар

На свечаности отварања наступили су приједорски средњошколци окупљени у саставу “Баховци”, а компанији “Арселор Митал” Приједор уручена је захвалница јер је за потребе овог такмичења Музичкој школи “Саво Балабан” донирала нов полуконцертни клавир вриједан 23.000 КМ.

- Идеја да будемо спонзори и на неки начин донатори музичке школе нас је обрадовала јер смо схватили да је институција која траје и која је понос овог града заслужује да је и ми помогнемо - изјавио је генерални директор “Арцелор Митала Приједор” Младен Јелача.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана