Mrkonjić Grad: U rakiji leži 25 miliona KM

Slobodan Dakić
Mrkonjić Grad: U rakiji leži 25 miliona KM

Mrkonjić Grad - Nezapamćen prošlogodišnji rod šljive zadao je slatke muke voćarima na području mrkonjićke i susjednih opština koji u podrumima imaju više od dva miliona litara rakije.

Samo prošle godine proizvedeno je nekoliko stotina hiljada litara rakije, jer je rod šljive bio najbolji u posljednjih pedesetak godina.

Prema riječima predsjednika Udruženja proizvođača rakije "MG savka" Gojka Jovića, kada bi prodali svu rakiju koju imaju, voćari bi zaradili više od 25 miliona maraka.

- Litar šljivovice košta deset i više maraka. Kada bismo rakiju koju čuvamo u zalihama prodali po cijeni od deset maraka, uvećanoj za PDV, akcize i ostale poreze, dobili bismo cifru od 25 miliona maraka - rekao je Jović.

Istakao je da je rakija jedan od najvećih izvoznih potencijala mrkonjićke i susjednih opština.

- Problem je to što u Mrkonjić Gradu ne postoji organizovan otkup rakije, a još nisu obezbijeđeni uslovi za standardizaciju kvaliteta rakije, koja ima sve uslove da postane svjetski brend. To pitanje proizvođači i opština ne mogu da riješe bez pomoći Vlade RS, koja treba da prepozna taj potencijal i pomogne da budu obezbijeđeni uslovi za plasman rakije za naše tržište i za izvoz - pojašnjava Jović.

Da rakija sa područja opština jugozapadnog dijela Srpske ima prolaz na svjetskom tržištu, potvrđuje Marinko Risović iz Busija. Njegova "ljuta" stigla je na sto ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Određene količine uspijevamo da plasiramo i na inostrano tržište, a najviše u Srbiju. Tako je flaša "busijske šljivovice" stigla i do Putina, ali i do drugih poznatih ličnosti u Rusiji i Evropi. Međutim, riječ je o malim količinama - rekao je Risović.

On je rekao da nadležni u RS treba što prije da obezbijede uslove za organizovan otkup i plasman rakije na inostrano tržište.

- Naša rakija je svjetskog kvaliteta i sigurno možemo obezbijediti višemilionski izvozni prihod, koji bi mogao

da preporodi ovaj kraj - tvrdi Risović.

Podsticaji

Da je voćarstvo velika razvojna šansa, a naročito uzgoj šljive, shvatili su i predstavnici opštine Mrkonjić Grad koji su u posljednjih šest godina voćarima dodijelili oko 100.000 maraka za nabavku i podizanje novih zasada.

Manifestacija "Festival domaće rakije", koja se u Mrkonjić Gradu održava već osam godina, dobila je regionalni karakter, a prema ocjeni stručnjaka, izložena rakija je među najkvalitetnijim u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana