Мркоњић Град: Служен парастос за страдале и положени вијенци

Срна
Мркоњић Град: Служен парастос за страдале и положени вијенци

Мркоњић Град - У Капели Светог апостола Марка у Мркоњић Граду данас је, поводом Дана општине, служен парастос за страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су бројне делегације положиле цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Душко Милетић рекао је новинарима да се на овом мјесту у протеклом рату десио стравичан злочин за који још нико није одговарао.

“То само говори у каквој земљи ми живимо, каква је БиХ у којој се злочини над српским народом не процесуирају. Овдје се десио стравичан злочин, људи су убијани маљевима, ножевима, жицама, као у Другом свјетском рату”, истакао је Милетић. Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да су 4. фебруара Мркоњићанима помијешана осјећања - тужни су због оних које су изгубили, а радосни јер су се “вратили свој град и дигли га из пепела”. “Од 1996. године до данас је примијетан велики напредак у општини и трудићемо се да и даље радимо и да бринемо о породицама погинулих”, рекла је Аничићева. Здравко Караћ, који је у масовној гробници пронашао брата Недељка и пуницу Милеву Лекић, каже да је присуствовао ексхумацији од првог до посљедњег дана. “Изгледало је страшно, тијела масакрирана, примјећивало се везање ужадима, ударци тупим преметима, страшно. Сумњам да ће тај предмет који је додијељен Суду и Тужилаштву БиХ бити ускоро ријешен”, рекао је Караћ. Парастосу су присуствовали, између осталих, потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић и народни посланик Зоран Тегелтија. Дан општине је установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године, када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта. Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду, гдје је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске. Међу ексхумираним је 10 жена. У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске. На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ. Иако се зна ко су починиоци, за злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана