“Мотајичко зимско прело” окупило 200 фолклораша

Д. Ј.
“Мотајичко зимско прело” окупило 200 фолклораша

Србац - На Међународном фестивалу фолклора и умјетности “Мотајичко зимско прело” у Српцу наступило је више од 200 фолклораша из шест културно-умјетничких друштава из Румуније, Србије и Републике Српске.

Концерт је у суботу увече организовало Фолклорно удружење грађана “Мотајички вук” из Ситнеша, које је приредило и презентацију традиционалних јела.

- Сваке године нам стиже барем по једно друштво из неке далеке земље. Лани смо имали госте из Украјине, а ове године нам је стигао “Хор Молдовеи” из хиљаду километара удаљеног Јашија у Румунији - рекао је умјетнички руководилац “Мотајичког вука” Ратко Лаловић.

Током концерта публика је имала прилику да погледа ревију народних ношњи из Етно-радионице “Мираз” из Јабланице, која посједује око 50 комплета ношњи. Фестивал “Мотајичког вука” имао је и хуманитарни карактер јер је прикупљено 557 КМ за лијечење фолклорашице Драгане Антић из КУД-а “Будућност” из Добановаца, која због тешке болести није могла да допутује у Србац.

На фестивалу су наступили Словачко друштво “Сладкович” Бољевци, КУД “Будућност” Добановци, Етно-група “Дар” из Бањалуке, СКУД “Дервента” из Дервенте и дјечији и извођачки ансамбл ФУГ “Мотајички вук” из Ситнеша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана