Многобројни вјерници на миси полноћки у Бањалуци

Анадолија
Многобројни вјерници на миси полноћки у Бањалуци

​Бањалука - Многобројни вјерници католичке вјероисповијести синоћ су у катедрали светог Бонавентуре у Бањалуци на миси полноћки обиљежили долазак најрадоснијег католичког празника - Божића.

Божићно бдијење - мису полноћку предсловио је помоћни бискуп бањалучки Марко Семрен.

“Потребно нам је славље Божића да бисмо се сусрели с Богом у новорођеном дјетету. Питамо се када почиње Божић, када у нама почиње Божић? Божић долази из Божијег срца и настањује се у чисто човјеково срце. Исус је пут очеве љубави за човјека, пут човјекове љубави за Бога и пут човјекове љубави за човјека. Божићем обдарујемо једни друге и бивамо божићни дар за друге. Божић јесте најрадоснији догађај који се човјеку и човјечанству могао догодити. Да бисмо могли вјеровати како је рођењем Бога у нама почела одзвањати сасвим нова струна потребне су нам пјесме и свијеће, као и дух Божића - мир, срце Божића - љубав, радост Божића-нада”, казао је Семрен.

Након покајничког чина, литургије и читања Еванђеља Семрен се обратио вјерницима говорећи о Божићу и вјерности Господа.

“Важно је знати да Божић није датум, него је почетак догађаја”, рекао је Семрен.

Истакао је да постоји трговачки, бучни Божић у знаку површности, вањштине, расипања, али ту нема Исуса, а постоји  и емотивни Божић којег карактеришу осјећајност, племенитост, љубав и толеранција.

“Постоји и Божић обојен снобистичким бојама с путовањима и боравцима на егзотичним мјестима са слоганом - што даље од својих. И ту нема Бога - то је Божић који нас не занима”, рекао је он и додао да “Божић се показује у ономе што јеси”.

Према његовим ријечима, у Божићу Бог се објављује не да би расплакао свијет него да би га разведрио и развеселио.

“Божић управо то значи у наше невоље ушла је божанска ведрина која је темељ наше наде и путоказ за нове будућности. Стога вам желим сусрет с Богом у Божићу и сусрет с човјеком испуњеним Богом”, рекао је Семрен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана