Млади “витезови” из Приједора оживљавају традицију

Снежана Тасић
Млади “витезови” из Приједора оживљавају традицију

Приједор - Група пријатеља из Приједора коју повезује љубав према средњовјековној традицији, посебно инспирисана витешким удружењима из Србије и остатка Европе, жељела је да и на наше просторе донесе чари те културе и тако је основала Удружење “Русаг”.

Један од чланова овог удружења Огњен Дрљача каже да се идеја о оснивању удружења, које би се бавило аматерским проучавањем средњовјековне европске културе и реконструкцијом средњовјековног живота, родила прије неколико година.

- Међутим, због недостатка ресурса, воље, а треба признати и знања, читава прича је помало гурнута у страну, али је се никад нисмо одрекли. Читали смо, гледали и учили онолико колико смо могли и осјетили да смо сазрели за корак више - истакао је Дрљача.

Додаје да су се раније звали “Козарачки витезови”, а да је њихов оптимизам, амбиција и интересовање кулминирало до тога да  су крајем 2018. године  у регистровали Удружење грађана “Русаг”.

- Имамо око 30 чланова, а идеја око које смо се окупили је та да нас занима мачевање, ковање, стреличарство и још много тога што је везано за тај период наше историје. Свако може да ради шта га занима, па тако имамо и оне које занима шивање одјевних  предмета од коже - истакао је Дрљача.

Међу члановима има историчара, спелеолога, али и оних који раде сасвим друге послове, па чак и на броду.

- Наш циљ је оживљавање средњег вијека у данашњој популарној култури по чему заостајемо за другим земљама Европе, оснивање једног од првих друштава витезова у нашој земљи, представљање оригиналних реплика средњовјековне војне опреме, обнова старих заната и да се нашој заједници донесе нешто ново и препознатљиво. Желимо да представимо наша знања и интересовања на културним манифестацијама у земљи и у иностранству - истакао је Дрљачин колега, Дејан Лукић. Њему је, каже, циљ да савлада разне технике мачевања и борбе у оклопу и без оклопа.

- Трудимо се да реконструишемо цијели средњи вијек по периодима, а у догледно вријеме ћемо и по породицама које су овдје биле као што су Косаче, Златоносовићи и остале - рекао је Лукић.

Прво јавно представљање имали су прије неколико дана на “Данима зиме на Козари”, а циљ им је да кроз представљање традиционалних предмета придобију младе људе који кроз игру могу доста тога и да науче о историјском времену о којем се на овим просторима мало зна.

- Данас је доста тога заборављено и увијек се сви вежемо за Немањиће, а мало тога људи знају о историји тога времена код нас, тако да тек сада набављамо и трагамо за опремом каква је овдје била у доба Немањића - рекао је Лукић.

Позив за чланство

Удружење “Русаг” окупља младе ентузијасте из Бањалуке, Приједора, Козарске Дубице, Добоја…

- У наше друштво добродошле су особе свих националних и вјерских и других опредјељења оба пола, под условом да су пуонољетне и да часно и савјесно извршавају заједничке обавезе - кажу у Удружењу.

Назив

Ријеч русаг доводи се у везу са мађарском ријечју орсзаг-парламент, скупштина  у Мађарској.

- Русаг је био назив и за читаву босанску државу. Најважнија босанска властела, босанске велможе називају се русашком господом. То су најважнији представници босанских средњовјековних великашких породица - кажу чланови Удружења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана