Млади уређују Србац и чувају традицију

Дејан Јовичић
Млади уређују Србац и чувају традицију

Србац - За 11 пројеката омладинских група из Српца у склопу програма Омладинске банке ове године биће издвојене 26.873 КМ, од чега ће општина Србац и Фондација “Мозаик” обезбиједити 15.800 КМ, а остатак новца биће прикупљен путем донација.

Потписивању уговора у згради Општинске управе присуствовали су представници свих омладинских група који су се обавезали да ће реализовати своје пројекте до половине септембра ове године.

Кореограф Фолклорног удружења грађана “Мотајички вук” из Ситнеша Ратко Лаловић је рекао да је група омладинаца која је кандидовала пројекат “Ношњу у торбу, па у свијет” у име њиховог удружења добила 1.500 КМ за набавку 11 комплета народне ношње.

- Нову ношњу презентоваћемо на традиционалном Илинданском концерту ове године, а планирали смо наступе и на фестивалима у Републици Српској, Србији и неким европским дестинацијама - рекао је Лаловић.

Предсједник Удружења грађана “Моје Ножичко” Велимир Микулић је рекао да се група омладинаца из њиховог села окупила да би кандидовала пројекат “Уређење спомен-парка”, чиме ће бити доведено у ред традиционално мјесто окупљања младих у овој мјесној заједници.

- Спомен-парк се простире на око 400 квадратних метара. Планирамо да поставимо клупе, канте за смеће, расвјету и засадимо нову траву. Одобрено нам је 1.500 КМ, а уз помоћ донатора и чланова нашег удружења издвојићемо још 750 КМ - рекао је Микулић.

Руководилац Омладинске банке Србац Сања Којић је казала да су средства одобрена и за организацију омладинског кампа Црвеног крста у Бардачи, опремање и адаптацију друштвених домова у Коровима, Каоцима и Кукуљама, набавку справа за вртић, организовање школе риболова у Разбоју, изградњу забавног парка, уређење дворишта средњошколског центра и набавку спремника за ношњу за ансамбл “Лијевче” из Разбоја.

- За протеклих осам година, од када је формирана Омладинска банка Србац, реализовано је 57 пројеката укупне вриједности 220.000 марака - рекла је Којићева.

Шеф канцеларије Фондације “Мозаик” из Бањалуке Жељко Пауковић је казао да је у протеклих десет година у 40 општина БиХ реализовано 1.735 мини-пројеката путем омладинских банака укупне вриједности 6,2 милиона марака.

- Сада је у плану да до 2026. године буде подржано око 500 бизнис пројеката, гдје ће до изражаја доћи предузетничке идеје младих - истакао је Пауковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана