Млади бијељински иноватори жртвују џепарац да остваре идеје

Љиљана Алексић
Млади бијељински иноватори жртвују џепарац да остваре идеје

Бијељина - Чланови иноваторске секције у бијељинској Техничкој школи “Михајло Пупин” са сваког такмичења кући се враћају са рукама пуним награда, а иако се, како би остварили своје идеје, често одричу и џепарца, то их не спречава да буду међу најбољима у овој области.

Смарт клок, ЛЕД екран, магични клавир и роботизована рука само су дио ове иновативне радионице, на чијем је челу професор Жива Макрин, који је на овогодишњем “Иносту младих” у Бањалуци добио признање за најбољег ментора, док су његови ученици награђени за своја ауторска дјела.

Највећа признања убрали су и на такмичењу “Проналазаштво 2018”, које је одржано у мају у Београду, а гдје су представили неколико занимљивих иновација.

- Добили смо пехар као највеће признање у области иновације. Ученици Александар Спасојевић и Омер Салкановић добили су посебна признања на овом такмичењу. Од Чешке смо такође добили диплому за најбоље радове - прича поносно Макрин, кроз чију је “радионицу”  прошао велики број талентованих ученика.

Иноваторство и проналазаштво није нимало лак посао, каже он, посебно у Бијељини, гдје ученици имају танке могућности да се даље усавршавају.

- Ту су и финансијски проблеми који утичу на израду експоната, а питање је и колико иноваторство код нас заузима заслужено мјесто. Али, не одустајемо, боримо се да стварамо неке нове идеје и проналаске - каже Макрин.

Он истиче да се неријетко сусрећу са проблемима у свом раду.

- Осим опреме, проблем је набавка материјала. С обзиром на то да је ријеч о ученицима који немају новца да своје идеје претворе у дјело, често се одричу и џепарца. Помажу нам Удружење иноватора у Бијељини и школа, али потребно нам је више средстава јер су ђаци веома талентовани - каже он.

Један од оних који је марљиво радио током протекле три године је Александар Спасојевић, који је на овогодишњем “Иносту” представио чак три иновације. За труд и рад није изостала ни награда. Освојио је пехар за смарт клок која служи за добијање метеоролошких података.

- Има и модуле за детекцију пролаза, тако да се може користити као алармни систем - појашњава Спасојевић, који је креирао и роботизовану руку те ЛЕД матични дисплеј.

И док Александра интересује роботика, Омера Салкановића, који је направио магични клавир, занима програмирање.

- Он има папир и нацртане графитне типке. Притиском на њих настаје музика. Користан је вишеструко, помаже депресивним и нервозним људима, што су потврдили и психолози - прича Салкановић, који жели да надогради свој таленат, али прижељкује позив из иностранства јер су тамо, каже, могућности веће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана