Mladi Fočak brusi talenat u “Petnici”

R. Đ.
Mladi Fočak brusi talenat u “Petnici”

Foča - Učenik prvog razreda fočanske Gimnazije Luka Dragičević, među više od hiljadu kandidata iz škola u regionu, dobio je priliku da brusi svoj talenat u Istraživačkom centru “Petnica” kod Valjeva.

Ovaj petnaestogodišnjak, koji usavršava svoje znanje iz oblasti istorije, priča za “Glas Srpske” da je sve počelo sasvim slučajno. Iz razgovora sa poznanikom krajem prošle godine saznao je za konkurs “Petnice”, na koji je odlučio da se prijavi ne sluteći da je pokrenuo točak sreće koji će se zaustaviti baš na njegovoj prijavi.

- Na njihovoj stranici sam našao konkurs i prijavio se. Nakon mjesec stigao mi je odgovor da sam primljen. Opredijelio sam se za oblast istorije - priča fočanski gimnazijalac.

Prvi seminar već je pohađao, a podršku da ode na usavršavanje pružila mu je opština Foča koja je snosila troškove boravka.

- Usavršavanje u “Petnici” veoma je intenzivno i zahtjevno, ustaje se rano, predavanja traju od četiri do pet časova, a do kasno u noć se rade zadaci - priča Luka. Pred mladim istoričarem su još tri stručna seminara, za koje je neophodna priprema i svakodnevan rad.

- Da bih se kvalifikovao na naredni seminar, neophodno je da radim radove na zadatu temu, pišem mjesečnike o događajima u vezi sa istorijom i kulturom na području svoje opštine. Vrijedno radim i spremam se - zadovoljan je Luka, koji priželjkuje da svoje usavršavanje u “Petnici” nastavi i narednih godina.

U lokalnoj upravi, obradovani uspjehom mladog sugrađanina, ističu da će uvijek nastojati da iznađu način da podrže talenat, rad i upornost.

- Vjerujemo da će naš talentovani Luka to opravdati i da će mu taj boravak u “Petnici”, što je veliko priznanje za svakog učenika, biti podstrek da dobro uči, usavršava se i da mu istorija bude nauka koju će uvijek voljeti i izučavati - rekao je načelnik Foče Radisav Mašić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana