Млади Фочак бруси таленат у “Петници”

Р. Ђ.
Млади Фочак бруси таленат у “Петници”

Фоча - Ученик првог разреда фочанске Гимназије Лука Драгичевић, међу више од хиљаду кандидата из школа у региону, добио је прилику да бруси свој таленат у Истраживачком центру “Петница” код Ваљева.

Овај петнаестогодишњак, који усавршава своје знање из области историје, прича за “Глас Српске” да је све почело сасвим случајно. Из разговора са познаником крајем прошле године сазнао је за конкурс “Петнице”, на који је одлучио да се пријави не слутећи да је покренуо точак среће који ће се зауставити баш на његовој пријави.

- На њиховој страници сам нашао конкурс и пријавио се. Након мјесец стигао ми је одговор да сам примљен. Опредијелио сам се за област историје - прича фочански гимназијалац.

Први семинар већ је похађао, а подршку да оде на усавршавање пружила му је општина Фоча која је сносила трошкове боравка.

- Усавршавање у “Петници” веома је интензивно и захтјевно, устаје се рано, предавања трају од четири до пет часова, а до касно у ноћ се раде задаци - прича Лука. Пред младим историчарем су још три стручна семинара, за које је неопходна припрема и свакодневан рад.

- Да бих се квалификовао на наредни семинар, неопходно је да радим радове на задату тему, пишем мјесечнике о догађајима у вези са историјом и културом на подручју своје општине. Вриједно радим и спремам се - задовољан је Лука, који прижељкује да своје усавршавање у “Петници” настави и наредних година.

У локалној управи, обрадовани успјехом младог суграђанина, истичу да ће увијек настојати да изнађу начин да подрже таленат, рад и упорност.

- Вјерујемо да ће наш талентовани Лука то оправдати и да ће му тај боравак у “Петници”, што је велико признање за сваког ученика, бити подстрек да добро учи, усавршава се и да му историја буде наука коју ће увијек вољети и изучавати - рекао је начелник Фоче Радисав Машић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана