Mještani Krupe na Vrbasu strahuju od napada medvjeda

Ilijana Božić
Mještani Krupe na Vrbasu strahuju od napada medvjeda

Banjaluka - Stanovnici Krupe na Vrbasu strahuju od medvjeda koji je juče razvalio košnice u domaćinstvu Boška Mijića, a najviše se plaše da bi mogao napasti djecu koja sama idu do škole.

Mijić je za “Glas Srpske” ispričao da je divlja zvijer porušila košnice koje se nalaze svega 50 metara od kuće. Do sada se, kaže, nije dešavalo da medvjed priđe tako blizu njegovom imanju.

- Srušio je jednu proizvodnu košnicu i dva sanduka u kojima uzgajam matice. U njima su bile duple zajednice pčela, tako da je ovim napadom učinjena velika šteta - kazao je Mijić.

Pretpostavlja da je medvjed, vođen instinktom, tačno prepoznao u kojim košnicama ima najviše hrane za njega.

- Pčele leže umazane na travi koju je medvjed ulegao. Povadio je ramove i pobacao košnice po travi. Po onome što sam zatekao, čini se da je bio veoma ljut pa je košnice bacao oko sebe. Izgleda da su ga pčele ujedale braneći se - rekao je Mijić i dodao da mu je medvjed pričinio 1.000 KM štete.

Mještani smatraju da je medvjed u selo sišao u potrazi za hranom te da ga je miris meda privukao Mijićevom domaćinstvu. Sumnjaju da je riječ o životinji čiji su tragovi primijećeni i proteklog mjeseca, a poslije ovog događaja boje se da sami hodaju selom. Ističu da najviše strahuju za djecu koja puteljkom kroz šumicu svakodnevno idu do škole i nazad.

Boškov brat Bjelan Mijić kaže da i mještani okolnih sela vode borbu sa medvjedima, ali da niko ništa ne preduzima da bi zaštitio ljude.

- Djeca svaki dan idu u školu, zamislite kakva bi se tragedija desila da ih medvjed presretne - rekao je Bjelan.

Mijići strahuju od pomisli da bi se medvjed mogao vratiti na ispitanu teritoriju.

- Šteta bi bila ogromna, ali nije u pitanju novac, nego činjenica da je poslije napada veoma teško prići pčelama. Košnice su trenutno otvorene. Pribojavam se da bi slatki miris, koji je ostao na travi poslije napada, mogao podići pčele iz neoštećenih košnica. U tom slučaju bi došlo do takozvane sječe, odnosno one bi se međusobno poubijale, što bi bilo kobno - rekao je Boško.

Ističe da zaštita koja je zakonom propisana nije nikakvo rješenje, jer medvjed uništava sve da bi došao do hrane. U slučaju da se susretne sa medvjedom, Mijić kaže da ne zna šta bi učinio, što od straha, što zbog činjenice da je odstrel medvjeda zakonom zabranjen.

Stanovnici Krupe na Vrbasu obavijestili su Gradsku upravu Banjaluka, kao i Lovačko udruženje “Zmijanje” o nemilom događaju i nadaju se skorom rješenju problema.

Lovačko udruženje

U Lovačkom udruženju “Zmijanje” kažu da u ovakvim slučajevima oštećeni treba da štetu prijave nadležnom tužilaštvu. Potom se ispred grada i predstavnika lovačkog udruženja formira komisija koja će izaći na lice mjesta i utvrditi o kojoj vrsti štete se radi i koja je životinja u pitanju.

- Ako se utvrdi da je šteta nastala od medvjeda, komisija pravi zapisnik, gdje će u skladu sa zakonom oštećeni biti obeštećeni - rekli su u udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana