Милиони за процват Нове Тополе

Милан Вујић
Милиони за процват Нове Тополе

Градишка - Унапређење снабдијевања водом и канализационог система, изградња путева и тротоара, те обнова Дома културе и импозантна улагања у Агроиндустријску зону најважнији су пројекти у градишкој мјесној заједници Нова Топола, у које је уложено скоро осам милиона марака.

Вишемилионске инвестиције распоређене су на развој привреде, али и друштвених активности тог села.

У срцу Лијевча, на раскрсници између Градишке, Српца и Лакташа већ увелико обнављају Дом културе, који ће са изграђеним тргом чинити модеран комплекс за потребе спортских, културних и других удружења и организација.

Начелник Градишке Зоран Аџић каже да су за реконструкцију дома Влада Србије и предсједник Александар Вучић обезбиједили 250.000 евра, а преосталих 127.000 КМ обезбијеђено је из буџета општине Градишка.

- Осим тога, у Новој Топли су у току и други важни пројекти. Градимо три километра тротоара у правцу од Основне школе “Петар Кочић” према Српцу и по километар према Градишци и Елезагићима, чиме ће ђацима и свим пјешацима бити омогућено безбједније кретање. За тај посао општина је издвојила 600.000 КМ - наглашава Аџић.

Први човјек општине каже да је опредијељеност локалне управе да улаже у руралне дијелове општине, а све с циљем развоја тих подручја и задржавања становништва у њима.

- Стварамо услове за напредак села и сеоских газдинстава, јер су управо пољопривредна газдинства потенцијали за радна мјеста и самозапошљавање, због чега морају имати уредну испоруку воде, струје и добре путеве - истиче Аџић, који подсјећа да је ове године реконструисано и изграђено више од 20 километара путева на подручју општине, за шта су буџета издвојена 1,3 милиона КМ.

Највећи инфраструктурни пројекти су у Агроиндустријској зони у Новој Тополи, чији је циљ да уређене парцеле привуку што више компанија.

- Тренутно у пословној зони има око 250 радника, а њен развој тек треба да почне, јер у њега улажемо шест милиона марака. Циљ нам је да створимо услове којима бисмо привукли што више домаћих и страних инвеститора и омогућили им да успјешно развијају бизнис на подручју ове општине - наглашава Аџић и истиче да већ има доста заинтересованих инвеститора.

У Новој Тополи у току је изградња тржног центра на 8.000 квадратних метара, гдје ће бити запослено око 80 радника. Такође, италијанска компанија “Калцедонија” гради објекат од 11.000 квадрата, а запослиће око 500 радника, док је заинтересована и једна њемачка фирма, која би откупљивала воће и поврће.

Прочистач вода

У пословној зони граде и прочистач отпадних вода, чија је вриједност 560.000 КМ, а новац је донирао УСАИД.

- Прочистач вода ће много значити јер ће ријешити проблем фекалија, које ће, послије прочишћавања, бити спроведене у ријеку Осорну и на тај начин водиће се рачуна о заштитити животне средине - рекао је Зоран Аџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана