Malobrojni srpski povratnici svakodnevno na udaru siledžija

Srna
Malobrojni srpski povratnici svakodnevno na udaru siledžija

Bosanski Petrovac - Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBIH/ saopštio je da su predratna 163 srpska naselja u FBiH nenaseljena, da Srba u tom entitetu ima 10,60 odsto u odnosu na prijeratni broj, te da su svakodnevno na udaru raznih siledžija povezanih sa lokalnim vlastima.

Iz Odbora navode da su srpska naselja i sela nenaseljena, jer su lokalne kantonalne i federalne vlasti blokirale povratak, kao i da bi se Srbi vratili da su federalne vlasti htjele pomoći taj povratak.

“Blokada povratka Srba varira od jasne blokade obnove kuća, ne dozvolja se uvođenje struje, počupane su cijevi za vodovode, zatrpavaju se seoski putevi do suptilnih psihiloških odvraćanja preko ukidanja srpskih ulica i farbanja trotoara u zeleno”, navodi se u saopštenju Odbora.

Odbor za zaštitu Srba u FBiH ističe da Srba u opštinskim, kantonalnim i federalnim organima vlasti gotovo da nema, a da tamo gdje su bili apsolutna većina, kao što je Ilijaš, više ne postoje.

“U Donjem Vakufu, gdje su Srbi činili 39 odsto stanovništva, sada ih uopšte nema u organima vlasti”, navodi Odbor za zaštitu Srba u FBiH.

Prema navodima Odbora, Srbi su svakodnevno pod udarom raznih siledžija povezanih sa lokalnim vlastima, sijeku se srpske šume, otima zemlja, ruše groblja, prave džamije u prijeratnim srpskim naseljima i na zemlji koja je otimana od Srba.

Crkve i parohijski domovi su česta meta napada, kažu u Odboru, te napominju da je samo Crkva Preobraženja u Pofalićima u proteklih 10 godina napadnuta 38 puta, posljednji put prije dvadesetak dana, ali da se takvi incidenti ne prijavljuju zbog mira i želje da se ide dalje.

“Očigledna je arapizacija i islamizacija bošnjačkog dijela FBiH. Arapizacija i islamizacija se ogleda kroz svaku poru društvenog života. Dovoljno je proći kroz Sarajevo i pametnom više ne treba”, napominje Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH u saopštenju upućenom jer su isprovocirani stalnim neistinama i poluistinama koje saopštavaju razne stranke sa bošnjačkim predznakom.

Iz Odbora podsjećaju da su Srbi gotovo zbrisani iz administrativnih službi u FBiH.

“Srpski narod je kao većinski učesnik antifašističkog pokreta oslobodio od fašista današnju BiH, pa i FBiH, a danas je tamo maltretiran, ponižavan i podaštavan na svaki način. Falsifikovanjem istorije želi se prikazati da su Srbi u FBiH samo prolazna faza jednog vremena”, ocjenjuju u Odboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana