Малобројни српски повратници свакодневно на удару силеџија

Срна
Малобројни српски повратници свакодневно на удару силеџија

Босански Петровац - Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБИХ/ саопштио је да су предратна 163 српска насеља у ФБиХ ненасељена, да Срба у том ентитету има 10,60 одсто у односу на пријератни број, те да су свакодневно на удару разних силеџија повезаних са локалним властима.

Из Одбора наводе да су српска насеља и села ненасељена, јер су локалне кантоналне и федералне власти блокирале повратак, као и да би се Срби вратили да су федералне власти хтјеле помоћи тај повратак.

“Блокада повратка Срба варира од јасне блокаде обнове кућа, не дозвоља се увођење струје, почупане су цијеви за водоводе, затрпавају се сеоски путеви до суптилних психилошких одвраћања преко укидања српских улица и фарбања тротоара у зелено”, наводи се у саопштењу Одбора.

Одбор за заштиту Срба у ФБиХ истиче да Срба у општинским, кантоналним и федералним органима власти готово да нема, а да тамо гдје су били апсолутна већина, као што је Илијаш, више не постоје.

“У Доњем Вакуфу, гдје су Срби чинили 39 одсто становништва, сада их уопште нема у органима власти”, наводи Одбор за заштиту Срба у ФБиХ.

Према наводима Одбора, Срби су свакодневно под ударом разних силеџија повезаних са локалним властима, сијеку се српске шуме, отима земља, руше гробља, праве џамије у пријератним српским насељима и на земљи која је отимана од Срба.

Цркве и парохијски домови су честа мета напада, кажу у Одбору, те напомињу да је само Црква Преображења у Пофалићима у протеклих 10 година нападнута 38 пута, посљедњи пут прије двадесетак дана, али да се такви инциденти не пријављују због мира и жеље да се иде даље.

“Очигледна је арапизација и исламизација бошњачког дијела ФБиХ. Арапизација и исламизација се огледа кроз сваку пору друштвеног живота. Довољно је проћи кроз Сарајево и паметном више не треба”, напомиње Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ у саопштењу упућеном јер су испровоцирани сталним неистинама и полуистинама које саопштавају разне странке са бошњачким предзнаком.

Из Одбора подсјећају да су Срби готово збрисани из административних служби у ФБиХ.

“Српски народ је као већински учесник антифашистичког покрета ослободио од фашиста данашњу БиХ, па и ФБиХ, а данас је тамо малтретиран, понижаван и подаштаван на сваки начин. Фалсификовањем историје жели се приказати да су Срби у ФБиХ само пролазна фаза једног времена”, оцјењују у Одбору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана