Малинарство пред колапсом

Анита Јанковић-Речевић
Малинарство пред колапсом

Бањалука - Сектор малинарства, као најперспективнија грана пољопривреде у БиХ, пред тоталним је колапсом због неповољних временских прилика које су ове сезоне проузроковале милионску штету произвођачима, а нови удар производњи овог воћа могла би бити предложена откупна цијена од 1,40 до 1,60 КМ по килограму.

Узгој малина у БиХ прије неколико година произвођачима је обезбјеђивао веома добру зараду, али експанзија ширења засада довела је до низа проблема, па тако посљедње двије године малинарима ништа не иде на руку.

У Савезу произвођача јагодичастог воћа у БиХ наводе да киша отежава брање плодова, а знатно умањује и квалитет убраног воћа, због чега малинари трпе милионске губитке. Додали су да надлежни морају наћи начин како да зауставе пропадање малинарства, истичући да је овај сектор посљедњих година остваривао завидне резултате.

- Лани је у БиХ произведено више од 23.000 тона малина, а остварена вриједност извоза је износила 71 милион КМ. Ти резултати су БиХ сврстали на седмо мјесто у свијету по производњи малина - додали су у савезу.

Неизвјесност која је мучила малинаре од почетка бербе јуче је прерасла у озбиљан проблем, јер је један од највећих откупљивача овог црвеног воћа у БиХ, компанија “Хеко” из Бугојна, објавила овогодишњу цијену откупа, која је рекордно ниска. Они ће килограм малина сорте “микер” плаћати 1,60 КМ по килограму, док ће за сорту “виламет” давати 1,40 КМ.

- На ову откупну цијену највише је утицао лош квалитет плодова - поручили су из компаније “Хеко”.

Малинару Горану Топићу из Челинца, који под засадом малина има нешто више од два дунума, киша је уништила добар дио рода, а предложена откупна цијена срушила му је наду да би ове сезоне могао нешто да заради.

- Још не знам колики су губици, али у бербу нисмо могли пет дана, због чега нам је много малина пропало. Надам се да ћемо добити подстицаје од државе, који ће бар мало олакшати ову ситуацију - рекао је Топић.

Да је стање у малинарству катастрофално слаже се и произвођач Иван Стојановић из Братунца.

  • Овогодишњи род је подбацио и то је знатно повећало трошкове производње који су премашили двије марке по килограму. Хладњачари у Братунцу још нису изашли са цијеном, воће им дајемо на повјерење, али свака цијена испод двије КМ за нас значи пропаст - рекао је Стојановић.

Недостатак хладњача

У Савезу произвођача јагодичастог воћа кажу да малинарима главобољу задају и смањени расхладни капацитети, због чега дневно пропадају тоне малина.

- Поједини хладњачари су одустали од откупа малина, што је знатно смањило расположиве расхладне капацитете и тако додатно отежало ситуацију - кажу у савезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана