Мали виртуози ноте и акорде учиће у Лакташима

Милијана Латиновић
Мали виртуози ноте и акорде учиће у Лакташима

Лакташи - Школско звоно у понедјељак ће први пут огласити почетак наставе за десетине ђака, којима су виолина, клавир и гитара највећа љубав, у подручном одјељењу Музичке школе “Владо Милошевић” које ће бити отворено у Лакташима.

Око 40 малишана из те општине, узраста од првог до четвртог разреда, најмање три пута седмично већ годинама по киши, снијегу и сунцу путују на наставу у Бањалуку. Љубав према музици и жеља да науче свирати неки музички инструмент надјачали су све препреке, о чему свједоче петице и похвале које нижу ови ученици. Било би их много више, углас кажу родитељи ове дјеце, да су сви могли да обезбиједе малишанима путовање на наставу у Бањалуку. Због тога је прије неколико година први пут дата иницијатива да Музичка школа “Владо Милошевић” отвори подручно одјељење у Лакташима и да се тиме омогући већем броју дјеце да похађају наставу у овој школи. До остварења дугогодишње жеље дијели их свега неколико дана.

Родитељи не крију задовољство због отварања подручног одјељења, а још већа радост преплавила је лица будућих хармоникаша, виолиниста и виртуоза на клавиру.

- Колика је љубав моје кћерке Јане према музици најбоље свједочи чињеница да је први разред музичке школе завршила у Прњавору, а други у Бањалуци. Сналазили смо се како смо знали да бисмо јој омогућили да свира виолину. Она ће кренути сада у трећи разред музичке школе и пресрећна је што више неће морати да путује на наставу - казао је Драгиша Зечевић из Лакташа, који већ три године кћерку Јану вози на наставу у Бањалуку.

Иницијативу за отварање одјељења недавно је обновио потпредсједник Скупштине општине Лакташи Саша Панић. 

- Припремили смо елаборат о оправданости отварања овог одјељења који смо послали у Министарство просвјете и културе РС. Процјене су да ће када заживи ово одјељење, бити најмање 80 ђака. Захвални смо министру просвјете Дани Малешевићу у премијерки Жељки Цвијановић на разумијевању и подршци - рекао је Панић и додао да су просторије за наставу обезбијеђене у лакташком Центру за културу и образовање.

Директор Музичке школе “Владо Милошевић” из Бањалуке Дамир Јованић каже да још данас траје упис ученика у подручно одјељење ове школе које се отвара у Лакташима.

- Јуче се већ пријавило 20 нових ђака, а коначан број имаћемо сутра. Ако све буде како је планирано у понедјељак ће почети настава у Лакташима. Рачунамо да ће од ове школске године бити око 60 ученика у овом подручном одјељењу - рекао је Јованић и додао да ће школа у овом одјељењу запослити још четири наставника.

Министарство просвјете

У Министарству просвјете и културе РС истичу да је Влада  усвојила информацију о иницијативи за оснивање подручног одјељења Музичке школе у Лакташима и задужила ово министарство да да сагласност за почетак рада одјељења.

- Иницијатива је проистекла из захтјева родитеља чија дјеца похађају Музичку школу у Бањалуци, а која свакодневно путују до школе око 45 минута. Такође, наводе да постоји одређени број родитеља који нису у ситуацији да обезбиједе превоз дјеце. Отварањем подручног одјељења на територији Лакташа, створили би се услови за упис већег броја заинтересованих ученика у Музичку школу - навели су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана