Мали саобраћајци брину о другарима

Милијана Латиновић
Мали саобраћајци брину о другарима

Бањалука, Приједор - О безбједном преласку основаца преко улице, посебно на раскрсницама и другим опасним мјестима, те њиховој безбједности у саобраћају на излетима, екскурзијама и организованим посјетама институцијама брину школске саобраћајне патроле које чине ђаци старијих разреда, организоване у 88 основних школа широм Српске.

Оснивање школских патрола одвија се кроз рад саобраћајних секција у основним школама у седам градова и 20 општина, и то кроз сарадњу Министарства просвјете и културе, Министарства унутрашњих послова (МУП), Ауто-мото савеза Републике Српске и локалних заједница.

- Школска саобраћајна патрола може обављати активности само у присуству саобраћајне полиције, а углавном регулишу саобраћај у близини школе тако што брину о организованом и што безбједнијем преласку дјеце преко коловоза - навели су у МУП-у РС и нагласили да чланови тих патрола морају бити стручно оспособљени и једнообразно обиљежени.

Истакли су да су током обезбјеђења преласка дјеце преко улице у близини школа чланови патрола овлашћени да уз надзор полицијских службеника МУП-а издају потребна наређења другим учесницима у саобраћају.

- Чланови школских патрола регулишу саобраћај искључиво са тротоара или друге погодне пјешачке површине - навели су у МУП-у.

Наставник у бањалучкој Основној школи “Иво Андрић” и вођа саобраћајне секције Зоран Мармат каже за “Глас Српске” да ђаци у оквиру те секције изучавају саобраћајне прописе, а потом они најбољи полажу испит за патролу.

- Након што успјешно положе испит, ђаци добијају одговарајућа одијела, флуоросцентне прслуке, капе на којима пише саобраћајна патрола и палицу на којој пише стоп. Они прате ученике млађег узраста до позоришта, биоскопа или неке друге установе - рекао је Мармат и нагласио да полазници саобраћајне секције нижу веома добре резултате на такмичењима.

Саобраћајна патрола те бањалучке школе тренутно броји пет ученика седмог разреда.

Да су основци и те како заинтересовани за учешће у саобраћајним секцијама потврђују и у приједорској Основној школи “Петар Кочић”, у којој саобраћајну патролу чини 14 обучених основаца.

- Патролу чине ученици петих и шестих разреда који су положили тест и на школском полигону савладали све потребне вјештине и уз помоћ саобраћајног полицајца помажу млађим другарима да безбједно пређу улицу и упознају их са опасностима у саобраћају - рекао је педагог школе Зоран Мршић.

Бијељина

На подручју Бијељине у току је формирање саобраћајних патрола у три основне школе. Патроле ће добити основна школа “Кнез Иво од Семберије” у граду, школа у насељу Дворови и “Петар Петровић Његош” у Великој Обарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана