Лубеницама одшколовали троје дјеце

Снежана Тасић
Лубеницама одшколовали троје дјеце

Приједор - Многи Приједорчани, али и путници на путном правцу Приједор - Сански Мост, у потрази за освјежењем заустављају се код тезге поред пута у селу Расавци са које их маме зреле лубенице.

Сви који су једном пробали ове лубенице из баште породице Видичевић, увијек се врате и постају сталне муштерије. Сви знају да су те лубенице слатке, домаће и увијек свјеже, тек убране из оближње баште, али не знају да су те лубенице отхраниле и школовале четворо дјеце.

Бошко Видичевић, који се узгајањем лубеница бави већ двадесет година, каже да је баш тако и да су ове лубенице на пут извеле његово троје дјеце, а за њима ће и најмлађи члан породице, седмогодишњи син, који тек полази у школу. Ни за њега неће бити зиме, истиче Видичевић јер ће, као сестре и брат, имати све што му буде требало, али се и он већ укључује у породични посао.

- Једна кћерка се удала, друга је већ почела да ради у оближњој фирми која производи обућу. Син такође ради, тако да је сада мало лакше када они зарађују и постају самостални - каже Бошко. Он истиче да му дјеца и даље помажу и раде у башти и на њиви по завршетку свог посла.

- Лубенице имамо на осам дунума земљишта и очекујем род од око 8.000 комада, односно више од 50 тона лубеница. Кишна је година и то је сметало у одметању. Дошло је до трулежи лозе, тако да је тешко спасен род, а срећа је па се то догодило пред зрењем - додаје Бошко уз тврдњу да је квалитет лубенице ипак добар. Истиче да узграја сорте кримсон, фарао и саманта, те да око лубеница има пуно посла, од припремања расада у пластенику, преко пикирања и садње.

- Овај посао баш треба вољети, производња је скупа и тражи пуно рада - додао је Видичевић истичући да узгаја и диње, кромпир, пасуљ, паприке, парадајз и да цијела породица ради с њим.

Љубазна и млада Тања Видичевић, која је одрасла уз лубенице, као прави трговац хвали производ из оближње баште њених родитеља.

- Муштеријама увијек кажем да је лубеница слатка, домаћа и свјежа, а ако неко жели да се увјери, ја је и расијечем - каже ова дјевојка. Додаје да на тезги држи само десетак лубеница, а кад их распрода, онда тек доноси нове из баште јер превише угријане, старе и презреле бостане никада не нуди муштеријама.

- Овдје сам провела многа љета, а поред случајних путника који стану да купе лубеницу, имам и своје сталне муштерије за које знам да долазе из града да би код нас купили лубеницу - прича ова двадесетогодишњакиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана