Љубав отјерала страх са лица малишана

Анита Јанковић-Речевић, Милан Вујић
Љубав отјерала страх са лица малишана

Бањалука - Ниједно дијете свијета не заслужује дјетињство испуњено страхом, а дужност сваког од нас је да тим невиним бићима живот обојимо љубављу и радошћу, што је мисао водиља породица из РС које су ових дана широм отворила врата својих домова малишанима са Косова и Метохије.

Другу годину заредом домаћин малишанима из јужне српске покрајине, која у Српску долазе у оквиру пројекта “Спојимо дјецу Косова и Метохије и РС”, је Бањалучанка Данијела Мирнић са својом породицом. Ова мајка два сина каже да је најсрећнија док јој кућом одјекује дјечија граја, а дванаестогодишњег Матију Николића који је у њен дом стигао из Косовске Митровице осјећа као своје дијете.

- И прошле и ове године смо примили по једног дјечака. Дјеца су се веома завољела, Матија је диван дјечак, скроман. С његовом породицом се чујемо свакодневно и већ планирамо да идемо код њих ако успијемо да добијемо те фамозне визе - прича Данијела.  Истиче да се њени синови с Матијом играју, воде га на базен, у обилазак града, шетњу, биоскоп.

- Узела сам годишњи одмор да бих могла да им угађам у свему. Ово је пријатељство за цијели живот - каже Мирнићева.  

Бањалука и РС за Матију нису непознаница јер је и лани боравио у граду на Врбасу.

- Град је прелеп и људи су веома срдачни. Највише ми се свиђа што деца овде могу слободно да се крећу, без родитеља. Ја сам кући увек на опрезу - рекао је Матија.

Његови домаћини, дјечаци Страхиња и Алекса кажу да су пресрећни што су добили новог другара.

- Матија је сјајан и надамо се да ће нам доћи и идуће године. Остаћемо у контакту и вољели бисмо да одемо на Косово - углас кажу ова два брата.

Врата свог дома двјема дјевојчицама из Обилићева код Приштине отворила је и породица Станчић из Челница, а глава куће, Љубиша, обећава да ће овај гест хуманости наредних година постати пракса.

- Примили смо Теодору Нашић и Милицу Атанасијевић а моја кћерка Нађа се толико добро уклопила с њима да већ сада видим да ће када се буду растајале исплакати море суза - рекао је Станчић. Прича да је из разговора с овим дјевојчицама схватио да одрастају у страху, истакавши да то не заслужује ниједно дијете.

- Њима не фали ништа, оне имају све, изузев слободе. Свако јутро их учитељица са кућног прага уводи у аутобус и вози у школу, а тако их и враћа. Послије 18 часова не излазе вани а ни током дана не смију да се крећу без родитеља или одраслих. Одлазак у вечерњу шетњу, на сладолед, пицу за њих је немогућ  - рекао је Станчић. Његова породица је у сриједу у свом спортском центру “Сувенир” угостила све малишане са Косова који су у посјети Челинцу, као и дјецу домаћине.

- Укупно је било 68 малишана, од чега њих 25 са Косова и Метохије. Припремио сам им доручак и ручак а вријеме су провели играјући фудбал, тенис и одбојку. Желио сам да макар тај један дан уживају у слободи и срећи јер њихово дјетињство не познаје много радости - рекао је Станчић.      

У Градишку је са Косова стигло 45 дјеце, а породица Жељка Благојевића из поткозарског села Грбавци примила је њих двоје из Клокот бање код Витина.

- Настојимо да се дјеца осјећају што опуштеније, јер знамо да им је кретање и слобода ограничено код куће. Жеља нам је да осјете шта је срећно дјетињство и да се цијелог живота сјећају ових дана јер смо их примили пуног срца - прича Благојевић. Браћа Лазар и Марко Станковић не крију срећу што напокон могу да се играју без стрепњи.

- Драго нам је што смо дошли у РС. Овдје је лепо, доста другара смо упознали и супер се проводимо. Волели бисмо поново доћи - кажи Станковићи.

Пријем у Влади РС

Министарство просвјете и културе РС јуче је у Влади Српске организовало пријем за око 600 дјеце са Косова и Метохије, а

премијерка Српске Жељка Цвијановић истакла је да је пројекат уз помоћ којег дјеца долазе изузетно важан.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на КиМ Милорад Арлов рекао је да је ове године у Српску дошло око 900 дјеце у пратњи око 80 професора, који се кући враћају сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана