Кукан шампион “Грмечке кориде”

Снежана Тасић
Кукан шампион “Грмечке кориде”

Оштра Лука - Побједник “Грмечке кориде”, која је по 246. пут одржана на Поповића брду код Оштре Луке је бик Кукан, власника Милана Галића из Мркоњић Града.

Власнику је припала награда од 2.500 КМ, а поражени бик Зећо је својим власницима из Јајца обезбиједио 1.500 КМ.

- Од једне до друге борбе Кукан је био све бољи, оран да се надмеће са супарницима. Био је максимално спреман, тако да је побједа дошла на праву адресу - рекао је Галић.

Зимоња, бик власника Муфида Чехића из Санског Моста, одбранио је прошлогодишњу титулу побједника у средњој категорији. Он је у финалној борби био бољи од бика Звјероте, власника Радомира Шкрбића из Мркоњић Града.

- Конкуренција је јака, борбе су биле жестоке и неизвјесне, али ми смо се спремали и побједа је стигла - изјавио је Чехић.

Врела љетна недјеља није била препрека за више стотина љубитеља народних обичаја и дружења да присуствују традиционалној борби бикова, гдје је рогове укрстило по осам бикова у средњој категорији до 850 килограма и тешкој категорији са више од 850 килограма.

Коридом су доминирали бикови чији су власници из Поткозарја, Подгрмеча, али и остатка БиХ, који редовно учествују на овом такмичењу. Све “потомци” јунака из Кочићеве чувене приповијетке. Додуше, није било Јаблана, али јесте Рудоње и других бикова, мање или више орних за борбу.

Из масе се чуло да због врућине оклијевају. Било је и бежаније око капије арене, али борбе нису изостале, ни прашина, ни навијање публике.

Бикови у чуду одмјеравали су крајичком ока мало противника мало публику, одакле неко добаци: “Некога је од нас нациљао”, што је било довољно да се смијехом разбије тишина и да борба крене. Најбољи су добили аплаузе и из противничких табора.

Начелник Оштре Луке Драган Станар је истакао да су људи који су избјегли са простора Грмеча доласком на територију ове општине са собом донијели и ову манифестацију.

- Након рата било је неколико покушаја да поново на Међеђем брду буде покренута манифестација, међутим, због отпора тамошњих локалних власти то није учињено - нагласио је Станар. Он је додао да је корида туристички бренд и традиција коју треба чувати и преносити будућим нараштајима.

- Ми треба да наставимо да његујемо традицију нашег краја и да сваке године привучемо што већи број младих који треба да се поносе витештвом и јунаштвом, који се у нашем крају годинама његују - рекао је Станар.

Потпредсједник Организационог одбора “Грмечке кориде” Милан Поповић је изјавио да је корида нешто што је преживјело царства и краљевства те да се традиција са Међеђег пренијела на Поповића брдо.

- Ако нека манифестација траје 246 година, онда значи да има потребе да се настави бар још толико - рекао је Поповић.

“Грмечка корида” се на Међеђем брду одржавала до деведесетих година прошлог вијека, а кад се српски живаљ 1995. иселио из Санског Моста и оформио општину Српски Сански Мост, данас Оштру Луку, пренио је ту традицију и од 1997. ова манифестација се одржава на Поповића брду.

Лакша повреда

Безбједност учесника и публике на кориди је увијек на првом мјесту. Ипак, ове године догодио се немили инцидент гдје је бик оборио свог власника и он је са лакшим повредама превезен до приједорске болнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана