Крпене лутке Весне Смиљанић из Српца враћају дух прошлости

Дејан Јовичић
Крпене лутке Весне Смиљанић из Српца враћају дух прошлости

Србац - Уникатне крпене лутке “Оња доллс” Весне Смиљанић (58) из Каоца код Српца освојиле су посјетиоце Фестивала дјетета у шведском Гетеборгу. Они су остали очарани изгледом ових играчака које на најљепши начин враћају дух прошлих времена.

Смиљанићева је недавно путовала у Шведску на позив бањалучког удружења креативаца “Драганасгарден”, које у овој нордијској земљи има своју подружницу и окупља талентоване жене које чувају старе занате од заборава и прилагођавају их савременом добу.

Смиљанићева је представила своје радове заједно са бројним креативцима из цијеле Шведске, а интересовање за њене уникатне лутке премашило је сва очекивања.

- Утисци су фантастични. Дјеца су прилазила у великом броју са родитељима, бакама и декама да виде лутке које се данас веома ријетко израђују. Добила сам понуду за још једну презентацију у Шведској која ће бити одржана на јесен у једној библиотеци, а моје лутке биће изложене на још неколико манифестација - рекла је Смиљанићева.

На идеју да почне израђивати лутке које су многим генерацијама са ових простора обиљежиле дјетињство, дошла је прије годину и по, када је трагала за квалитетном играчком за своју двогодишњу унуку и остала разочарана, јер су лутке углавном биле израђене од тврде пластике.

- Присјетила сам се времена када сам се играла са својим шареним и меканим луткама и одлучила да једну такву покушам сама да направим. Унука је била одушевљена, али и други људи из моје околине, па сам у слободно вријеме почела да се бавим овим занатом као хобијем. Потражња је све већа па су моје лутке стигле и до Русије, Италије, Њемачке, Словеније, Хрватске, Србије и других земаља - прича Весна.

У изради лутака користи искључиво природне материјале, без пластичних дијелова и дугмића, да се дјеца ни на који начин не би могла повриједити. Почела је ручно, користећи само иглу и конац, а сада је убрзала ствар уз шиваћу машину.

- Посебан изазов ми је прављење хаљиница, бермудица, сукњица и блузица. Свака од мојих лутака је јединствена. Инспирацију добијем када видим неку дјевојчицу лијепо обучену, али ме зна инспирисати и неки детаљ из природе. Тако сам дошла на идеју да почнем израђивати и торбице које с вањске стране имају џеп у којем је смјештена лутка, тако да могу путовати с дјевојчицама и у школу - рекла је Весна. Додаје да дјеца радо носе лутке и у кревет, јер у изради између осталог користи силиконско пуњење за јастуке, па због своје мекоће радо спавају с њима. Лутке израђује и по наруџби, а у складу са жељама купаца ради их и у облику разних животиња.

Њен таленат је све више препознат, па је недавно израдила и лутку Вука Караџића у природној величини за потребе ученика Основне школе “Алекса Шантић” у Бањалуци, као и неколико лутака за потребе луткарских представа.

  • Бањалучки основци су радили пројекат о Вуку Караџићу с циљем очувања његовог лика и дјела па сам за њих израдила велику лутку са његовим ликом, која је изазвала огромну пажњу. Успостављен је контакт и са Дјечијим позориштем РС да након завршетка пројекта ова лутка буде изложена у њиховом простору - рекла је Весна, која у јулу планира да своје радове изложи пред Бањалучане на једном од сајмова.

Позив

Весна Смиљанић је крајем маја отишла у заслужену пензију, након што је радни вијек провела радећи у Општинској управи у Српцу. Своје слободно вријеме искористиће да у још већој мјери развије свој бренд. Она је позвала све заинтересоване креативце да јој се придруже да би стекли корисна знања о овом несвакидашњем занату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана