Kozarska Dubica u starim problemima: Nova tužba odnijela 870.000 KM

Milijana Latinović
Kozarska Dubica u starim problemima: Nova tužba odnijela 870.000 KM

Kozarska Dubica - Stari dugovi, koji su ovih dana došli na naplatu, stvaraju velike probleme u budžetu Kozarske Dubice, a posljednja u nizu presuda odnijela je iz lokalne kase skoro 870.000 maraka, zbog čega je sporna isplata plata i brojnih socijalnih davanja.

Opštinska uprava Kozarske Dubice saopštila je da su na osnovu presude u izvršnom postupku 25. januara naplaćena potraživanja "ARS" kompanije iz ove opštine u iznosu od 869.476 KM.

- Stvarni potražilac naplaćenih sredstava je kompanija "Sloga", a potraživanja su prenesena nakon sudske presude po osnovu neplaćene fakture iz 2012. godine od 249.554 marke. Istom presudom obračunata je kamata i sudski troškovi u iznosu od 619.921 KM - navedeno je u saopštenju.

Dodaju da je po osnovu presuda u posljednjih godinu i po isplaćeno više od 1,4 miliona maraka, što je dovelo do veoma teške finansijske situacije u ovoj opštini.

- Posljedica toga je nemogućnost da dalje budu finansirani boračko-invalidske kategorije, domovi za nezbrinutu djecu, stipendije za studente, kao i ostale socijalne kategorije i plate budžetskih korisnika u lokalnoj upravi - navedeno je u saopštenju.

Zamjenik načelnika Kozarske Dubice Mile Zlojutro potvrdio je za "Glas Srpske" da je situacija u ovoj lokalnoj zajednici veoma teška.

- Jedini izlaz vidimo u pojačanoj saradnji sa Vladom Republike Srpske i koliko znam načelnik opštine intenzivno radi na tome i nadam se da će svi problemi uskoro biti riješeni - rekao je Zlojutro.

Dodao je da je budžet za ovu godinu usvojen, te da u lokalnoj kasi treba da se nađe oko devet miliona maraka, što je na nivou prošlogodišnjeg budžeta.

Odbornik u Skupštini opštine Kozarska Dubica Jovica Šuman (SNSD) kaže da je pomoć Vlade Srpske jedina šansa da se ta lokalna zajednica izvuče iz krize.

- Nemamo mi od koga da tražimo pomoć nego samo od Vlade. Nagomilali su se dugovi i presude iz ranijeg perioda. Nemamo tekuću likvidnost, jer nam svaki mjesec, da bismo izmirili sve obaveze, nedostaje oko 150.000 maraka - rekao je Šuman.

Dodao je da i odborničke naknade kasne i da odbornicima nije isplaćeno šest mjesečnih primanja.

Račun Kozarske Dubice blokiran je u oktobru prošle godine zbog tužbe po kojoj je uprava trebalo da iz budžeta isplati 98.000 maraka. Prvi čovjek ove opštine Radenko Reljić istakao je tada da će od Narodne skupštine RS tražiti da budu zaštićene lokalne zajednice, kojima zbog ovakvih problema prijeti uništavanje. Reljić nije odgovarao na pozive "Glasa Srpske".

Smeće u gradu

S obzirom na tešku finansijsku situaciju u Kozarskoj Dubici ističu da nisu u mogućnosti da izmire obaveze prema komunalnom preduzeću koje su planirane budžetom.

- To za posljedicu ima zadržavanje smeća u gradu i neodržavanje ulica - saopštili su iz Opštinske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana