Koncert za obnovu crkve u Jasenici

Srna
Koncert za obnovu crkve u Jasenici

Bijeljina - U Eparhijskom centru u Bijeljini večeras je održan donatorski koncert za obnovu i izgradnju 120 godina stare crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Jasenici, opština Srebrenik u Federaciji BiH.

Predsjednik građevinskog odbora Jovo Novaković rekao je novinarima da je ovaj pravoslavni hram opsluživao žitelje sela Tinja, Dragunja, Jasenica i Potpeć u kojima danas živi svega 300 Srba, od predratnih više od 7.000.


“Crkva potiče s kraja 19 vijeka, u nekim spisima se navodi da je osveštao ujak srpskog naučnika Nikole Tesle, a u crkvenom dvorištu postojala je i prva škola u ovoj regiji”, naveo je Novaković.

Prema njegovim riječima, crkva je urušena vremenom, a službe u njoj su prestale da se održavaju 1983. godine, nakon što su izgrađene nove crkve u okolnim selima.

“Naše emocije i vjera ne dozvoljavaju da hram ostane u ruševinama, a za njegovu obnovu i izgradnju potrebno je 300.000 KM koje se prikupljaju kroz donacije građana”, rekao je Novaković.

On je naveo da je zvonik crkve sačuvan uz malu rekonstrukciju i do sada su ponovo urađeni temelji sa pločom.

“Krst na ovoj bogomolji donesen je iz Jerusalima i on se nakon određene reparacije sutra vraća na zvonik”, najavio je Novaković.

Na donatorskom koncertu u Eparhijskom centru u Bijeljini nastupili su Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” i Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Janja” iz bijeljinskog Novog Naselja Janja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana