Концерт за обнову цркве у Јасеници

Срна
Концерт за обнову цркве у Јасеници

Бијељина - У Епархијском центру у Бијељини вечерас је одржан донаторски концерт за обнову и изградњу 120 година старе цркве Светих апостола Петра и Павла у Јасеници, општина Сребреник у Федерацији БиХ.

Предсједник грађевинског одбора Јово Новаковић рекао је новинарима да је овај православни храм опслуживао житеље села Тиња, Драгуња, Јасеница и Потпећ у којима данас живи свега 300 Срба, од предратних више од 7.000.


“Црква потиче с краја 19 вијека, у неким списима се наводи да је освештао ујак српског научника Николе Тесле, а у црквеном дворишту постојала је и прва школа у овој регији”, навео је Новаковић.

Према његовим ријечима, црква је урушена временом, а службе у њој су престале да се одржавају 1983. године, након што су изграђене нове цркве у околним селима.

“Наше емоције и вјера не дозвољавају да храм остане у рушевинама, а за његову обнову и изградњу потребно је 300.000 КМ које се прикупљају кроз донације грађана”, рекао је Новаковић.

Он је навео да је звоник цркве сачуван уз малу реконструкцију и до сада су поново урађени темељи са плочом.

“Крст на овој богомољи донесен је из Јерусалима и он се након одређене репарације сутра враћа на звоник”, најавио је Новаковић.

На донаторском концерту у Епархијском центру у Бијељини наступили су Српско црквено пјевачко друштво “Србадија” и Српско културно-умјетничко друштво “Јања” из бијељинског Новог Насеља Јања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана