Konak u Gubinu za zavičajne ljude

Srna
Konak u Gubinu za zavičajne ljude

Livno - U povratničkom srpskom selu Gubinu, podno Dinare, u Livanjskom kantonu, gradi se crkveno-narodni konak vrijedan 200.000 KM.

Konak će, kako kaže jedan od pokretača ovoga projekta, mještanin Lazo Pajčin, skupljati i vratiti raseljene parohijane.

“Rat i sudbina odveli su me iz rodnog sela. Sada živim u Srbiji, ali moje srce je ispod Dinare”, ističe Pajčin za Srnu.

Njega Krajišnici nazivaju “kraljem krajiške pjesme” jer je napisao mnogo tekstova kojim je opjevao rodni kraj, Krajinu i ljude čiji životi položeni za djedovinu.

“Pravoslavni konak podjednako je važan kako Srbima koji su ostali na svom ognjištu, tako i onima koji su život nakon rata započeli u tuđini. Na Gubinskoj parohiji od rata ne živi nijedno dijete”, priča Lazo.

Danas ove krajeve naseljava pretežno domicilno srpsko, ali starije stanovništvo.

Za one koji su tu pravoslavlje je utočište, a budući crkveno-narodni konak pored Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, vjera u bolje sutra.

Pajčin navodi da je rat opustošio sela podno Dinare i Troglava, u kojima je sve spaljeno, a Srbe raselio širom svijeta.

“Konak će imati kapacitet pet do deset soba, koje će svako moći da rezerviše, bude tu i za sobom pospremi”, kaže za Srnu Predrag Crepulja, paroh Livanjski.

On navodi da je mnogo i onih koji su ostali u tuđini, ali da svakome od njih zadrhti srce kada pomisli na zavičaj i da je upravo zbog toga počela gradnja ovog parohijskog doma u Gubinu.

“Mi ćemo na sve načine prikupljati novac da bismo završili započeto, a, vjerujemo, i uz pomoć Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve”, poručuju parohijani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana