Колибу фочанском пустињаку на прољеће мијења топли дом

Радмила Ђевић
Колибу фочанском пустињаку на прољеће мијења топли дом

Фоча - Бројни Фочаци показали су још једном да хуманост станује у овој локалној заједници одазивајући се на добротворно вече за градњу куће суграђанину Витомиру Шкипини, пустињаку и једином становнику села Кремин који живи без струје у неусловној колиби, која је уједно и штала за његове козе.

Добровољним прилозима прикупљено је 3.300 марака, док свакодневно пристижу и појединачне уплате на жиро рачун. Пустињак Вито захвалан је суграђанима што су се ујединили у намјери да му подигну нови дом.

- Срећан сам што је ово организовано и надам се да ћу ускоро имати и кућу. Уз подршку добрих људи све сам јачи, без обзира на тешкоће, морам успјети - задовољан је Вито.

Да је помоћ педесетседмогодишњем суграђанину пријеко потребна, прва је препознала Парохија устиколинска Српске православне цркве. Људи великог срца и разумијевања повели су акцију прикупљања новца.

- Осим оних који су дошли, има доста људи који су нас звали и рекли да ће уплатити новац на жиро рачун. Други су спремни да помогну тако што ће радити када почне изградња, а има и оних који нуде цријеп, лим и други грађевински материјал. Сигурно да Вито није сам и сигурно да у овом граду ниједан човјек неће бити сам, јер су Фочаци показали да су добри људи и да имају велико срце - рекао је предсједник Црквеног одбора Парохије устиколинске Милан Гаговић.

Вече љубави организовано је уз благослов митрополита дабробосанског Хризостома.

- Захваљујући свим овим добрим људима, надамо се да ћемо прибавити довољно новца да бисмо већ на прољеће могли направити услован дом у којем би наш брат Вито могао достојно да живи - рекао је парох устиколински Никола Ковач.

Вито Шкипина, који је до Дејтонског споразума живио у Вогошћи, а након тога у Мокром код Пала, прије неколико година одлучио је да се врати у родно село Кремин, у фочанској мјесној заједници Козја Лука, а које је спаљено током ратних дејстава.

Далеко од цивилизације изградио је колибу, у коју се смјестио заједно са козама, мислећи ће да му то бити привремени дом док не добије донацију за обнову спаљене куће, а како донација није стигла, овај објекат, који је више штала него кућа, од привременог постао је стално мјесто његовог боравка.

Број жиро рачуна Црквене општине Устиколина у Адико банци на који се може уплатити помоћ је: 5520240001887283, са назнаком: Вито Шкипина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана