Клизиште поново буди страх у Будњу

Радмила Ђевић
Клизиште поново буди страх у Будњу

Фоча - У фочанском селу Будањ, изнад копа Новог рудника мрког угља "Миљевина", поново се активирало клизиште које пријети да угрози околна домаћинства.

Клизиште, дугачко и широко више стотина метара, покренуло се у недјељу ујутро и мјештане Миљевине подсјетило на сличан застрашујући призор из јануара прошле године када је земља прогутала двије штале, прекинула сеоски пут, покидала електроводове и затрпала сеоске базене са питком водом.

Милка Филиповић, мјештанка којој је прошле године клизиште прогутало шталу па је у међувремену фарму крава  морала да преполови са двадесет на десет грла, поново је у страху од нове штете.

- Дошло је до куће, још само да се она сруши, све је угрожено. Воде немамо, пута немамо, ни пјешке се више кући не може прићи - каже Филиповићева.

Ова породица није била задовољна процијењеном вриједношћу њиховог имања и тренутно се суди са рудником у вези са одштетом.

Њен син Димитрије каже да се након прошлогодишњег активирања клизишта земљиште стабилизовало, али да се опет покренуло када су машине почеле поново да копају на тој страни копа.

- Суд им је забранио да копају на дијелу према нама, али су они прије седам дана почели и одмах се покренуло. Иначе, ово подручје никада није проглашено зоном рударског обухвата и није законски извршена експропријација, већ рудник постепено откупљује земљиште, како им треба - тврди Димитрије.

У руднику "Миљевина" тврде да је дошло до слијегања пукотина земљишта на постојећем клизишту, те да експлоатација руде није вршена у овом дијелу копа, као и да не постоји судска забрана.

- Ми са том забраном нисмо упознати. Нудили смо породицама да им исплатимо процијењену штету, али се двије породице нису сложиле са процијењеном вриједношћу њиховог имања. То је сад на суду, а други људи су прихватили процијењену цијену - рекао је технички директор рудника "Миљевина" Душан Ждрале.

У општини Фоча рекли су да је општинска комисија изашла на терен, те да ће више детаља имати након прегледа ситуације на терену.

Штета

Мјештанин села Будањ Милорад Филиповић каже да 15 мјесеци живе у страху, а да му је имовина процијењена на 60.000 КМ.

- Шта ћу ја с тим новцем, гдје ћу? Нису кућу процијенили како треба, а ни базене за воду са километар водовода у које сам уложио велики труд и новац - каже Милорад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана