Клаус-Дитер Фелингер: Јаче везе школства и привреде отварају радна мјеста

Милијана Латиновић
Клаус-Дитер Фелингер: Јаче везе школства и привреде отварају радна мјеста

Ввођењем дуалног система образовања и јачањем веза између школа и привреде, млади ће након школовања добити прилику за запослење које ће им обезбиједити егзистенцију и останак у Српској, истакао је савјетник предсједника Подручне привредне коморе Бањалука Клаус-Дитер Фелингер.

Са искуством дужим од двије деценије у области дуалног образовања у Њемачкој, Фелингер је дошао у Бањалуку како би пренио своја знања и искуства и допринио бржем развоју дуалног образовања у Српској.

- Није лако на брз начин испунити жеље и потребе привреде да кроз класично школовање добију квалитетан кадар - рекао је Фелингер.

ГЛАС: У чему се огледа значај дуалног образовања?

ФЕЛИНГЕР: Привреда ове земље се веома брзо и добро развија, међутим, предузећима су неопходни стручни и квалификовани радници. Земље њемачког говорног подручја имају веома добро искуство са практичним образовањем у техничким областима. Невјероватно брзим развојем у области различитих привредних сектора, поготово у области технике, све више расте потреба за стручно оспособљеним кадром. Предузећима је неопходна млада радна снага која већ располаже одређеним знањима и вјештинама, а пут да се то оствари је да се, осим образовања у школама, практична настава одвија у предузећима.

ГЛАС: Шта би требало промијенити у практичној настави у Српској?

ФЕЛИНГЕР: Већ имамо добре примјере у Приједору и Градишци, гдје ученици, поред теоријског образовања, иду у предузећа у којима примјењују стечена знања. У РС је недавно усвојен нови Закон о средњошколском образовању који је усмјерен на побољшање система образовања, а управо у том документу наведено је да треба дефинисати додатна занимања која ће бити обухваћена планом и програмом, те појачано радити на дуалном образовању.

ГЛАС: Шта ће Комора, као координатор овог пројекта, урадити како би унаприједила практично образовање?

ФЕЛИНГЕР: Прије свега предузећа треба да испуне претпоставке како би могли да обезбиједе бољу обуку. Привредна комора је на неки начин представник индустрије, а игра и улогу координатора са трећим стубом, односно са надлежним министарствима како би и њима пренијела оно што је неопходно у дуалном образовању. Морамо да подржимо предузећа како би дефинисали план практичне наставе и усавршавања и преузели обуку младих кадрова. Треба да обезбиједимо и јачу сарадњу између предузећа и школа како би заједно радили на утврђивању конкретног плана и програма. Школе тако добијају прилику да на основу информација добијених из предузећа план и програм прилагоде промјенама у привреди.

ГЛАС: Сматрате ли да ће систем дуалног образовања омогућити боље услове за егзистенцију младих који у будућности неће имати потребу да напуштају ове крајеве?

ФЕЛИНГЕР: Добро је да сви млади знају да уколико добију квалитетно образовање неће морати да одлазе. Предузећа морају да схвате да, уколико желе да имају стручни кадар, морају да уложе у њихову обуку и да стручњаке које добију и који ће њима стварати профит морају и да плате и признају њихов учинак. На основу искуства знам да млади који су спремни да уче и који су добили добру и занимљиву праксу остају да раде у тим предузећима у својој земљи.

База података

ГЛАС: Колико је важно информисати јавност о предностима које нуди дуално образовање?

ФЕЛИНГЕР: Јавност, као и ученици и родитељи, треба да буду информисани о могућностима које им се пружају кроз дуално образовање. План је и да се на страници Коморе постави база података предузећа у којима ће младима бити обезбијеђена пракса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана