Карцином скраћује радни вијек запосленима у РС

Анита Јанковић-Речевић
Карцином скраћује радни вијек запосленима у РС

Бањалука - Малигна обољења су водећи узрок губитка радне способности запослених у Српској, а стручњаци истичу да је главни кривац за раст броја обољелих од карцинома осиромашени уранијум који је коришћен током НАТО бомбардовања.

Истакли су то у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС и нагласили да карциноми од 2015. године постепено преузимају вођство као главни узрочник инвалидности или губитка радне способности у поступку остваривања права на инвалидску пензију, а данас су убједљиво најзаступљенији.

- Тренд раста обољелих од рака видљив је у извјештајима органа вјештачења и за само шест мјесеци ове године, од укупно 2.286 оцјена радне способности код запослених, карцином је узрок инвалидности у скоро 30 одсто случајева. Слиједе га кардиоваскуларне болести са 21,5 одсто и душевне болести са око 17 одсто - истакли су у Фонду ПИО.

Додају да је готово иста ситуација била и лани, када су органи вјештачења налазом, оцјеном и мишљењем утврдили да су малигне болести у највећем броју случајева биле главни кривац за губитак радне способности. Они су навели да су у претходном периоду, до 2014. године, болести срца биле водећи узрочник губитка радне способности, а сада заузимају друго мјесто.

- Иако нема коначних и општеприхваћених оцјена стручњаци као главни узрок оболијевања од карцинома на прво мјесто стављају НАТО бомбардовање осиромашеним уранијумом на самом крају Одбрамбено-отаџбинског рата 1995. године - истакли су у фонду и додали да је двадесетак година од озрачивања период када долази до ескалације ове болести.

Наглашавају да су узрочници, осим радиоактивног загађења животне средине и начин живљења у савременом добу, који обилује стресним ситуацијама, као и исхрана месом и другим производима сумњивог квалитета, што даје комплетну слику и директну везу са доминацијом карцинома.

Национални координатор за малигна обољења у РС Зденка Гојковић каже да је у Српској видљив тренд раста броја обољелих на годишњем нивоу, истичући да је код мушкараца најучесталији карцином плућа, дебелог цријева, те простате, док жене углавном погађа карцином дојке, дебелог цријева и грлића материце.

- Нарочито је у порасту рак тестиса, а забрињавајуће је што се смањује старосна граница код жена које оболијевају од грлића материце и дојке. Недавно смо на лијечењу имали особу од 30 година која нам се јавила са карцином дебелог цријева који је већ метастазирао - рекла је Гојковићева.

Она је истакла да осиромашени уранијум засигурно има утицаја на повећање броја обољелих, али да не постоје конкретни докази, јер на простору РС нису спроведена мјерења нивоа зрачења.

  • Велики број обољелих од карцинома је међу онима који су избјегли из Хаџића и одселили се на подручје Братунца, тако да прича о бомбардовању има смисла - рекла је Гојковићева и додала да су неки од узрока и пушење, стил живота, неправилан начин исхране, храна пуна конзерванса, те воће и поврће које је у великој мјери прскано пестицидима.

Осигураници у иностранству

У Фонду ПИО истичу да је приближно иста заступљеност поменутих обољења као узрока инвалидности и у оцјенама радне способности за осигуранике фонда са пребивалиштем у иностранству.

- За шест мјесеци ове године за наше осигуранике са пребивалиштем изван Српске у случајевима гдје је утврђен губитак радне способности карциноми чине 25,7 одсто, болести срца 24,5 одсто, а душевне болести око 20 одсто - рекли су у фонду.

*Подаци Института за јавно здравство РС

Број новообољелих од малигних болести у РС по годинама

2005. год. - 3.907

2010. год. - 4.986

2015. год. - 5.972

Број умрлих од малигних болести у РС по годинама

2005. год. - 2.673

2010. год. - 2.670

2015. год. - 3.113

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана