Јуриј Сињиј из Приједора узгаја гуске: Једно јаје доручак за три човјека

Снежана Тасић
Јуриј Сињиј из Приједора узгаја гуске: Једно јаје доручак за три човјека

Приједор - Тулуске гуске Украјинца Јурија Сињија, осим што плијене својом величином и љепотом, дају јаја изузетног квалитета и величине, а једно је довољно да доручкују три особе.

Велику пажњу привукле су и на недавно одржаној изложби ситних животиња и живине, одржаној у Приједору. Иако су јединствене, на изложби нису добиле највише оцјене, јер их није било довољно.

- Добиле су само 96 поена, јер их је мало. Да би биле шампиони треба да их буде шест, таква су правила - прича њихов власник Јуриј Сињиј, свештено лице, који већ 17 година живи у Приједору.

Каже да је још када је живио у Украјини гајио гуске и заволио их, јер су лијепа врста, поготово оне која потичу из Француске.

- Мужјак може да достигне тежину и до 16 килограма, а од једног гушчијег јајета могу да доручкују три човјека. Укус је врхунски, а бисквит од њихових јаја буде мекан као сунђер - додаје овај узгајивач гусака.

Иако су велике, каже да су тихе, али и размажене. Хране се као и све остале гуске, травом и житарицама.

- Када их обиђем ујутро, не могу само да отворим врата и да одем. Волим да их гледам, да уживам у њиховој љепоти и причам им - каже Јуриј.

Поред овог пара, Јуриј има и тридесетак бијелих гусака. Месо не продаје, али сљедеће године планира да и то има у понуди. Истиче да стотину грама гушчије масти кошта 14 КМ.

- Људи знају да купе и до пола килограма, јер је то права гушчија маст без икаквих додатака, па је њен учинак загарантован - прича Јуриј.

Јуриј Сињиј поред гусака има и зечеве и украсне коке, међу којима је на поменутој изложби имао једног шампиона, коку патуљасте вијандоте.

Каже да је љубав према животињама пренио и на своју дјецу, Данијела и Сару, на које се у потпуности може ослонити када је брига о животињама у питању.

- Кад сам на путу, они све ураде како треба и животиње не осјећају да мене нема. Поред тога Данијел је са овим спојио још један хоби, а то је љубав према фотографији, тако да их он и фотографише, снима и тиме нам прави драгоцјену архиву - додао је Јуриј, који и у Украјини има дјецу и седморо унучади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана