Јована Секулић основала посебну музичку школу у Шамцу

Милијана Латиновић
Јована Секулић основала посебну музичку школу у Шамцу

Шамац - Новоотворена школа традиционалног пјевања у Шамцу окупила је велики број заљубљеника у музику, културу и традицију народа са Балкана, свих узраста, који учећи правила народних напјева, дисања и интонације усавршавају све финесе музичког изражавања.

Школу је основала Јована Секулић, теоретичар умјетности и мастер етномузикологије, за коју је традиционална музика начин живота. С обзиром на то да је већ дуже вријеме незапослена, ова мајка двоје дјеце одлучила је да љубав према традиционалној музици подјели са свима који желе да науче технике правилног пјевања.

- Школа је тек почела да ради, а упис је у току. Има заинтересованих и то ме посебно радује. С љубављу радим оно што истински волим и вјерујем да ће школа и остати и опстати - рекла је Секулићева.

Љубав према традиционалној музици наслиједила је од родитеља.

- Мајка је пажљиво ослушкивала све моје жеље и у свему ми била неизмјерно велика подршка. На томе сам јој посебно захвална и настојим да будем таква према својој дјеци. Упорност и истрајност сам наслиједила од ње, а таленат за пјевање од оца - истакла је Секулићева нагласивши да јој је отац веома добар познавалац и пјевач изворне музике Посавине.

Секулићева, која часове традиционалног пјевања држи два пута седмично по 60 минута у просторијама галерије Центра за културу Шамац, истиче да је музика лијек за душу, те да је посебно радује што су за ову врсту пјевања заинтересована дјеца.

Секулићева каже да су дјевојчице и дјечаци који долазе на часове испуњени позитивном енергијом, те да са часова одлазе срећни и задовољни.

- На часовима учимо технике дисања, вјежбе упјевавања, дикцију, интонацију, фразирање, те стилско извођење традиционалних пјесама као и сценско извођење - појаснила је Секулићева.

Осим дјеце школског узраста, међу полазницима има и одраслих Шамчана којима је традиционална музика важан сегмент у свакодневном животу.

- Волим да пјевам и волим традицију, а школа коју је Јована основала прави је изазов за мене - истакла је Сузана Стевановић.

 

Часови клавира

Осим часова пјевања, Јована Секулић, која је професионално пјевачко и сценско искуство стицала на Факултету музичке умјетности у Београду, гдје је наступала у оквиру професионалних концерата и као члан етно-групе “Искон”, полазницима нуди и часове из теорије музике и квалитетну припрему за пријемни испит. Осим тога, заинтересовани имају прилику и да похађају часове клавира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана