Јединствено у борбу против расколника

Д. М.
Јединствено у борбу против расколника

Бањалука - Учесници међународне конференције “Православље као дио српског идентитета”, која је јуче организована на Академији наука и умјетности РС у Бањалуци, позвали су све православне цркве да буду јединствене у борби против расколника.

Олег Денисов, представник Источноевропске организације за заштиту православља из Кијева и организатор конференције, рекао је да је њен основни циљ да се укаже на значај очувања јединства православља усљед кризе коју је почетком октобра покренуо васељенски патријарх Вартоломеј, признајући аутокефалност расколничке православне цркве у Украјини.

- Цијели православни свијет је у тешкој ситуацији, а Украјина врши велики притисак да буде прихваћена Вартоломејева одлука, која је неканонска и противна духу православља - рекао је Денисов.
Олег Солдат са Филозофског факултета у Бањалуци рекао је да одлука патријарха Вартоломеја представља опасан преседан јер “и уколико прође непогода у Украјини, нема гаранција да се то неће још негдје поновити”.

- То је канцерогени преседан. Сљедеће на удару су Црна Гора и Македонија, а нема никаквог гаранта да се то неће десити и у БиХ и Хрватској - рекао је Солдат.

Са конференције су све помесне православне цркве позване да осуде одлуке васељенског патријарха, затим да убјеђују политичка руководства својих земаља да се уздрже од подршке црквеној аутокефалији у Украјини без обзира на притиске из Кијева и Вашингтона, те да подрже приједлог Српске православне цркве да буде сазвано Свеправославно савјетовање и заустављени сви даљи процеси у давању аутокефалије расколницима у Украјини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана