Izučavanje holokausta čuva sjećanje na žrtve

Milijana Latinović
Izučavanje holokausta čuva sjećanje na žrtve

Banjaluka - Ono što se jednom desilo može se desiti ponovo i zato je važno imenom i prezimenom osvjedočiti svaku žrtvu, sjećati se, istraživati i obrazovati generacije koje dolaze kako bi sačuvale kulturu sjećanja, istaknuto je juče u Banjaluci na otvaranju izložbe o holokaustu “Kako je to ljudski bilo moguće”.

Izložbu koja na nekoliko panoa predstavlja strahote holokausta, a koja je postavljena u banjalučkoj Osnovnoj školi “Zmaj Jova Jovanović”, pripremilo je Odjeljenje za putujuće izložbe “Jad Vašema” u Jerusalimu, prevodeći je na srpski jezik ćiriličnim pismom. Osim informativnog i edukativnog karaktera, izložba ima i metodološku funkciju koja će biti primjenjivana tokom izučavanja stradanja srpskog naroda. Grupa učenika ove škole je pažljivo pripremljenim performansom pokazala okupljenima u holu škole znanje o holokaustu - smišljenom istrebljenju Jevreja u Drugom svjetskom ratu. Direktorica škole Dijana Bogdanović, koja je bila i učesnica Međunarodnog seminara o holokaustu u “Jad Vašemu” u decembru prošle godine, istakla je da je najveći utisak na nju ostavio razgovor sa preživjelima iz Aušvica.

- Imali smo tu čast da razgovaramo sa nekim ko je preživio holokaust, između ostalog, sa Jevrejkom iz Štipa koja odlično govori srpski jezik. Posjetio nas je izraelski istoričar Efraim Zurof, najpoznatiji lovac na naciste, koji nikada nije napustio tu svoju misiju i koji nam je održao veoma zanimljivo i neobično predavanje i podsjetio na hvatanje dva ratna zločinca s ovog područja, Andrije Artukovića i Dinka Šakića - kazala je Bogdanovićeva i dodala da se Jevreji ne bave nacistima, već da su posvećeni svojim žrtvama. Ona i njene kolege će znanje stečeno u Izraelu prenijeti svojim đacima i usvojenu metodologiju rada pokušati primijeniti u izučavanju stradanja srpskog naroda.

- U dvorani u kojoj gori vječni plamen i u koju svaki državnik koji dolazi u Izrael prvo ulazi na ploči su uklesana imena svih logora smrti, a centralno mjesto zauzima Jasenovac. To vam dovoljno govori o tome koliko Jevreji znaju i o stradanju srpskog naroda - istakla je ona.

Otvorivši izložbu, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je ideju o saradnji Srpske i “Jad Vašema” pokrenuo 2006. godine tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik.

- Cilj odlaska je da naši profesori stečeno znanje primjenjuju ovdje. Uzalud pričamo ako to ne uđe u institucije i nastavne programe - rekao je Damjanović. Otvaranju izložbe prisustvovali su Dušan Pavlović u ime Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica i  direktor Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne” Đorđe Mikeš.

Nastavnici

Predrag Damjanović je istakao da je od 2012. godine, kada je prva grupa nastavnika iz RS putovala u “Jad Vašem”, učestvovalo njih ukupno 98. Idući seminar biće organizovan od 8. do 16. decembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana