Изложба у Градишци: Мозаици откривају тајне римских грађевина

М. В.
Изложба у Градишци: Мозаици откривају тајне римских грађевина

Градишка - Величанствени мозаици и скулптуре, остаци импозантне императорске палате која се налази у центру римског града, споменици са натписима и рељефима само су дио огромног археолошког богатства које се налази у Скеланима, а који су представљени фото-документацијом “Антички мозаици римске виле из муниципијума малвесатијума у Скеланима” изложеном у Завичајном музеју Градишка.

- Систематска ископавања су почела 2014, а до сада ископан материјал није публикован на великим изложбама. Ово је прва изложба у Српској на којој представљамо дио онога што је нађено, а то су римски мозаици конзервисани 2014 - рекао је аутор изложбе, кустос археолог у ЈУ Археолошки музеј “Римски муниципијум” Скелани Борис Радић.

Скелани на Дрини се сматрају једним од најстаријих античких локалитета у БиХ. Ту су научници на прилично великом пространству открили неколико римских објеката из другог и трећег вијека. Пронађена је римска базилика, храмови, циглана, грађевине и разни споменици римске културе.

Директорица ЈУ Археолошки музеј “Римски муниципијум” Скелани Свјетлана Марковић истакла је да то археолошко подручје из године у годину има све више посјетилаца, али да археолошко налазиште све више посјећују стручни и научни радници.

- Надамо се да ћемо изложбом у Градишци привући још већи број посјетилаца - навела је Марковићева.

Помоћник министра за културу РС Тања Ђаковић истакла је да ресорно министарство пружа континуирану подршку наставку истраживања.

- Предложили смо римске путеве као једну од културних рута. Захтјев је послат према Министарству цивилних послова БиХ, а заједно са ФБиХ тај пројекат би могли да кандидујемо према европској комисији - истакла је Ђаковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана