Изложба “Немањићи - рађање краљевине” у Српцу

Д. Ј.
Изложба “Немањићи - рађање краљевине” у Српцу

Србац - Након обиласка општина и градова широм Српске, изложба “Немањићи - рађање краљевине” стигла је и у Србац, а може се погледати у читаоници Народне библиотеке у Српцу до сриједе.

Посјетиоци имају прилику да виде предмете који су коришћени за снимање истоимене серије, попут костима, оруђа, оружја и дијелова сценографије.

Аутор изложбе Петар Ђиновић, директор галерије Радио-телевизије Србије, на отварању изложбе у Српцу рекао је да је поставка урађена на основу историјске грађе и додао да је циљ овог подухвата упознати људе, нарочито младе, са периодом Немањића и вриједностима које су у то вријеме биле значајне.

- У држави Немањића људскост је била главна, а човек је био човек у правом смислу те речи. Времена су била тежа, али се на темељима људске вредности успело опстати и основати државу. Наша намера је да скренемо пажњу на то библијско време српског бића, да људи схвате шта им се десило, као и да су захваљујући божанској сили успели да опстану. Потребно је схватити да у људскости, враћању коренима и сагледавању истинских вредности бића лежи кључ за очување и постојање једног народа - рекао је Ђиновић.

Изложбу “Немањићи - рађање краљевине” публика може да посјети у србачкој библиотеци сваким радним даном од седам до 17 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана