Istočno Sarajevo: Sve više korisnika prava na dodatak za njegu i pomoć drugog lica

Srna
Istočno Sarajevo: Sve više korisnika prava na dodatak za njegu i pomoć drugog lica

Istočno Sarajevo - U Centru za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo na kraju godine evidentirano je 216 korisnika prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, što je za šest više u odnosu na 2017, rekla je Srni direktor ove ustanove Vesna Ćevriz.

“U 2018. godini najviše sredstava iz budžeta Centra isplaćeno je korisnicima prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, i to 290.000 KM, od čega je polovinu sredstava obezbijedilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a drugu polovinu opština Istočno Novo Sarajevo”, istakla je Ćevrizova.

Ona je navela da najveći broj korisnika Centra pripada kategoriji koja ostvaruje pravo na pomoć i njegu drugog lica, te da je svake godine više korisnika koji ostvaruju to pravo.

Ćevrizova je navela da od 216 korisnika ovog prava, 81 lice potpuno zavisi od drugog, a za 135 lica je potrebna djelimična pomoć drugog, te da mjesečne naknade za prvu kategoriju iznose 166 KM, a za drugu kategoriju 83 KM.

Prema njenim riječima, u ustanovama socijalne zaštite smješteno je 10 lica, od kojih tri u Domu za penzionere i stara lica u Istočnom Sarajevu, jedno u Domu za starija lica u Rogatici, a šest u Ustanovama socijalne zaštite za zbrinjavanje lica sa poteškoćama u razvoju - Prijedor, Višegrad i Pazarić, što je identičan broj kao i prethodnoj godini.

Jednokratna novčana pomoć isplaćena je za 12 korisnika Centra, a pravo na novčanu pomoć ostvarilo je šest lica. Novčana pomoć isplaćuje se korisnicima mjesečno u iznosu 125 KM.

“U 2018. godini odobrena su 63 zahtjeva za dječiji dodatak. Pravo za opremu novorođenčeta iznosi 250 KM i to pravo su ostvarile 144 porodilje, 33 više u odnosu na 2017. godinu. Pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 KM mjesečno je ostvarilo 57 porodilja”, rekla je ona.

Ćevrizova je podsjetila da je Centar za socijalni rad u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Savezom stručnih radnika socijalne zaštite i OEBS-om u novembru započeo aktivnosti u vezi sa izradom socijalne karte, sa ciljem boljeg planiranja socijalne zaštite kroz osnovna i proširena prava.

“Skupština opštine Istočno Sarajevo usvojila je budžet za 2019. godinu, u okviru kojeg je za Centar za socijalni rad predviđeno 623.000 KM. U odnosu na nacrt budžeta sredstva su povećana za 40.000 KM, a razlog je planiranje isplate ličnih invalidnina za narednu godinu i povećanje prvobitnog iznosa za naknade na dodatak za pomoć i njegu drugog lica”, kaže Ćevrizova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana