Источно Сарајево: Посао добија 235 радника

Жељка Домазет
Источно Сарајево: Посао добија 235 радника

Источно Сарајево - Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић потписао је јуче уговоре са 80 послодаваца о запошљавању 235 радника са подручја три источносарајевске општине, за шта је завод обезбиједио око 1,1 милион марака.

Ријеч је о новцу обезбијеђеном за радну снагу општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Трново.

Вујичић је истакао да ће запошљавање ићи кроз шест различитих пројеката и нагласио да је ријеч о активним тражиоцима посла који ће бити запослени у “Центротрансу”, “Пољопрому”, “Златном зрну” те појединим грађевинским фирмама.

- Да би фирме биле корисници наших средстава, морају позитивно пословати и измиривати све обавезе према држави. Зависно од пројеката, добиле су од четири до осам хиљада марака по кориснику - рекао је Вујичић.

Казао је да су највише интереса за запошљавање нове радне снаге показали привредници Источног Новог Сарајева, који су добили нешто више од 600.000 марака, док су предузећа из Источне Илиџе добила око 400.000 марака, а из Трнова око 45.000 марака.

Додао је да је Завод за запошљавање кроз различите пројекте у РС у овој години уложио готово 18 милиона марака.

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да ће кроз овај програм бити запослено око 120 лица из те општине те да ће они радити у јавном и приватном сектору. Нагласио је да број незапослених у општини из године у годину опада, што, како каже, говори да су програми Завода за запошљавање РС и те како оправдани.

- Према податку да је 235 лица обухваћено овим програмом и да јавне институције и предузећа, као и приватни сектор, планирају да запосле оволики број људи, јасно је да је пројекат успио у овим трима општинама - поручио је Ћосић.

Према његовим ријечима, општина Источно Ново Сарајево ће кроз одрађивање приправничког стажа омогућити да одређени број високообразованих младих људи у јавном сектору стекне годину радног искуства.

Ћосић очекује да ће наредне године програм запошљавања бити још разноврснији, да ће подршка приватном сектору бити већа те да ће бити обухваћене и специфичне категорије, као што су занатлије, трговци, угоститељи и људи у сектору грађевине.

Власник пекаре “Златно зрно” Драган Остојић, који запошљава нове раднике, навео је да та фирма послује пет и по година и да има више од 90 запослених, те да је ово трећи пут да при запошљавању има помоћ завода.

- Овај пут је та помоћ и највећа. Запослићемо још десетак људи, односно проширићемо дјелатност кроз отварање још једног објекта у којем ће бити запослени нови радници - рекао је Остојић.

Вршилац дужности директора Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац рекла је да се ова установа потписивањем уговора обавезала да ће примити пет приправника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана