Иницијатива да 14. септембар не буде прослављан као Дан ослобођења

Срна
Иницијатива да 14. септембар не буде прослављан као Дан ослобођења

Босански Петровац - Српско становништво као већинско у Босанском Петровцу не доживљава 14. септембар као дан ослобођења, већ као дан сјећања на егзодус који су доживјели 1995. године, због чега ће бити покренута иницијатива са захтјевом да се тај датум убудуће не прославља у овој федералној општини, у којој живи 4.500 Срба.

Ову иницијативу у петак је најавио Дејан Прошић, предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац, гдје је данас служењем парастоса у Храму Светих Петра и Павла одата почаст за 293 српска цивила убијена прије 23 године у акцији “Сана 95”, као и за војне жртве.


“Ако не успијемо то да урадимо у Скупштини, за шта је потребна двотрећинска већина, покушаћемо да распишемо референдум да се становници изјасне о датуму за који није логично да се у овој општини годинама прославља као дан ослобођења”, рекао је Прошић Срни, истичући да 14. септембар српско становништво подсјећа на прогон и муке у егзодусу.

Он је нагласио да ће предложити да у Босанском Петровцу септембар буде проглашен мјесецом мира и толеранције и у том духу убудуће обиљежава.

Прошић је додао да је парастосу који су уз благослов Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког Сергија служили свештеници Епархије, присуствовало стотињак становника, српски представници у локалном парламенту, представници удружења грађана која дјелују на подручју општине и завичајних удружења из Бањалуке и Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана