Хуманошћу Фочаци обојили дане “Трачку наде”

 Хуманошћу Фочаци обојили дане “Трачку наде” 05.12.2018 16:29 | Радмила Ђевић

Фоча - Препуна сала Градског позоришта и уједињеност Фочака у племенитој мисији прикупљања помоћи за особе са потешкоћама у развоју показали су, по ко зна који пут, да у тој локалној заједници станује хуманост.

Хуманитарно вече под мотом “Љепотом се свијет боји, добротом се дан кроји” у организацији Сервис центра “Трачак наде” одржано је у понедјељак увече поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

Доброчинством и великим одзивом суграђана од продаје улазница прикупљено је 1.990 марака које ће бити дониране овом удружењу. Охрабрење да нису сами нити препуштени сопственој бризи “трачковцима” су пружили сви који су учествовали у програму и они који су све то посматрали.

Ипак, највећи аплауз добили су управо они након симболичног наступа којим су још једном подсјетили на једнакост свих људи.

- Лијепо нам је у удружењу, пјевао сам, плесао и опет ћемо наступати. Волим своје другаре и ово дружење је предивно - каже Миладин Ћосовић, корисник центра који се годинама успјешно бори са Дауновим синдромом.

“Трачак наде” годинама је ослонац и подршка родитељима дјеце са потешкоћама.

- Мој десетогодишњи син Ђорђе годинама је члан удружења. Свакодневно има третмане захваљујући којима напредује много, видљиви су ти помаци, а ја сам пресрећна и спокојна мајка - каже Зорица Симовић.

Захваљујући активностима Сервис центра “Трачак наде” у Фочи је видљив напредак у укључивању лица са тешкоћама у развоју у друштвене токове.

- Много нам значи помоћ суграђана и институција који нам пружају подршку. Предано радимо са дјецом, стручни тимови дјелују кроз едукативне и друге радионице. Њима овакви наступи дају снагу јер бришу разлике између њих и њихових вршњака. Због тога су нам овакве манифестације празник - рекла је директорица Сервис центра “Трчак наде” Јелена Вилотић.

Сервис центар “Трачак наде” пружа бесплатну психосоцијалну помоћ за 65 штићеника са подручја Фоче, Чајнича и Устиколине у ФБиХ. Свакодневно у овом центру са особама са инвалидитетом и потешкоћама у развоју раде стручна лица, као и велики број волонтера, студената Медицинског факултета.

- Осим што нам је волонтирање хоби, боравак у удружењу нам је јако корисна и добра стручна пракса, али ту смо, прије свега, стекли пријатеље. Бити са овом популацијом је и задовољство и привилегија - каже студенткиња специјалне едукације и рехабилитације на Медицинском факултету у Фочи Ивана Дупљанин.

Богат програм

Богат програм на хуманитарној вечери приредили су малишани Дјечијег вртића “Чика Јова Змај”, ђаци основних школа “Веселин Маслеша” и “Свети Сава” из Фоче те Основне школе “Устиколина” из Устиколине. Осим њих, хуманитарно вече обогатили су и ђаци Средњошколског центра, Основне музичке школе, Средње богословске школе “Свети Петар Дабробосански”, студенти Медицинског факултета као и КУД “Фоча”.

 © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица